Kända, okända och ökända gotlänningar i fokus i ny bok
Max Hansson, Elsa Bolin och Channa Bankir har en sak gemensamt, de är alla gotlänningar. Det har fotografen Magdalena Björnsdotter Lindholm tagit fasta på i sin bok Kända, okända och ökända gotlänningar.
- Jag tycker att gotlänningarna är väldigt varma, humoristiska och att de bjuder in, men innan dess måste man visa vad man går för, säger Magdalena Björnsdotter Strömberg.
Hon är själv född på Gotland och har spenderat somrarna i släktvillan i Ljugarn, det är också här på ön som hon utbildade sig till fotograf. Större delen av sitt har hon dock varit bosatt i Stockholm. Hon är gotländska och ändå inte.
Hennes fotobok om gotlänningar blir således en skildring, både inifrån och utifrån.
Idéen att göra en bok om öns invånare, fick Magdalena Björnsdotter Strömberg då hon läste ett förord, till en bok om gotländska hus, skrivet av Max von Sydow.
- Han beskrev gotlänningarna på ett så fint sätt och jag tänkte varför finns det bara böcker om hus och naturen här och ingen om människorna.
Mycket arbete bakom boken
Arbetet med boken har varit en lång process, det tog tre år från idé till färdig bok. Från början hade hon en lista på 200 intressanta personer, efter att åtskilliga gallringar återstod de 24 som nu medverkar i boken. I urvalet har Magdalena Björnsdotter Strömberg haft med aspekter som ålder och kön, men i slutändan är det deras utstrålning och livsöden som avgjort.
- Alla måste fylla sin funktion i boken. Det som har avgjort är deras personlighet och det liv de har levat, säger hon.
Varje person porträtteras i några bilder och till dem en kort text, skriven av Nicka Hellenberg. Magdalena Björnsdotter Strömberg visste redan från början att hon ville arbeta med en skribent, men hittade ingen direkt och började sitt arbete utan. Hon spelade dock in samtalen mellan henne och dem hon fotograferade. Det är i huvudsak utifrån dem som Nicka Hellenberg skrivit texterna, som blir ett förtydligande av bilderna.
- Jag har haft stor nytta av att titta på bilderna, jag kan inte skriva en sak som inte går igen i bilden, säger Nicka Hellenberg.
Häftiga möten
Under arbetet med boken har Magdalena Björnsdotter Strömberg upplevt många möten. Med konstnärinnor och bondmoror, fiskare och affärsmän.
- Häftigast var när jag träffade Birgitta Söderlund, som har haft det tufft i livet och förlorat två män. Jag hade bara hört talas om henne och visste inte hur hon såg ut, men jag tänkte mig att hon skulle var i 60-års åldern. Så öppnar hon dörren och där står en ängel, en Lena Endre.
Det kan nog hitta på att bli fler spännande möten med människor om Magdalena Björnsdotter Strömberg får bestämma.
- Jag vill göra fler böcker. Kanske gå vidare med den här idén i andra landskap, med andra människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!