I mitten av september dömdes en man i 30-årsåldern till rättspsykiatrisk vård för två fall av våldtäkt. Såväl mannen som den utsatta kvinnan har insatser inom LSS.
I efterhand har det framkommit att ansvarig chef inte anmälde händelserna till polisen, trots kännedom om anklagelserna – vilket P4 Gotland var först med att rapportera om.
– Internutredningen visar att vi har vidtagit en rad åtgärder runt situationen men brustit i att inte polisanmäla, skriver Öystein Berge, kvalitetschef på socialförvaltningen, i ett mejl till Helagotland.
Sekretess hindrar honom från att gå in mer detaljerat på ärendet. Varför det inte blev någon polisanmälan är således oklart. Enligt riktlinjerna som regionen arbetar efter inom LSS bör ansvarig chef konsultera polisen och eventuellt anmäla om det misstänkta brottet kan klassas som grovt – även i fall den drabbade själv inte vill.
Om det inte rör sig om ett grovt brott är det upp till brottsoffret att polisanmäla. I så fall är "det viktigt att ge det stöd som behövs för att genomföra anmälan", kan man läsa i riktlinjerna.
– Händelsen lett till att vi ytterligare förtydligat våra rutiner. Riktlinjer och rutiner är dokument som ständigt uppdateras. Det viktiga är att verksamheten i flera fall konsulterar polisen. Det är viktigt att detta sker utan att bryta sekretessen i fall rekommendationen är att inte gå vidare med en polisanmälan, säger Öystein Berge.