Kändisar in i högskoletopp

Högskolan på Gotland satsar på idel namnkunniga personer när nya högskolestyrelsen ska utses.Länspolismästare Carin Götblad blir ordförande, och bland ledamöterna finns miljöpartisten Gustav Fridolin och tv-profilen Mark Levengood. Samtidigt införs en helt ny organisation.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Gotland2010-02-20 04:00
Högskolan på Gotland inför från och med 1 mars tre nya institutioner, genom att slå samman 13 mindre avdelningar.

Små grupper
- 2006 införde vi en organisation som byggde på små grupper kring varje ämnesavdelning. Det var lättare att få kontroll om varje avdelning var mindre, men å andra sidan är det en tungrodd organisation, förklarar högskolans utbildningschef Hans Svensson.
- Nu bildar vi i stället tre institutioner med 40-50 anställda i varje. Det kommer också att möjliggöra samarbeten över ämnesgränserna på ett sätt som inte tidigare varit möjligt.
Samtidigt anställs en prefekt som ansvarig för varje institution, och i samma veva tillsätts också en ny styrelse - full av välkända namn.
- Ja, det är namnkunniga personer, medger Hans Svensson.
Sittande ordföranden Inger Andersson, generaldirektör för Livsmedelsverket, avgår, och till efterträdare föreslås länspolismästaren Carin Götblad.
- Det känns väldigt roligt att få göra något för Gotland och högskolan. Jag vet ju hur mycket den betyder för ön, och Gotland ligger ju mig varmast om hjärtat, säger Carin Götblad, som lämnar ordföranderollen i styrelsen för Kungliga tekniska högskolan för uppdraget på Gotland där hon väljs in på tre år.

Bra blandning
Hans Svensson tycker att nya styrelsen består av en bra blandning mellan personer med en direkt Gotlandskoppling och personer med intressanta och relevanta kopplingar till lärande eller de ämnen som ges just på Gotland.
- Inga högskolestyrelser är helt lokala. Man behöver ett inflöde av synpunkter, en input från bredare verksamhet än just det gotländska, säger Hans Svensson.
Dessa föreslås i högskolans nya styrelse:
Ordförande: Carin Götblad, länspolismästare Gotland/Stockholm.
Ann Fust, förvaltningschef Uppsala universitet.
Ingela Josefson, rektor Södertörns högskola, professor arbetslivskunskap.
Gustav Fridolin, författare/journalist, fd riksdagsledamot och fd ordförande Grön Ungdom.
Krister Fingal, koncernchef Payex.
Adjungerad ledamot: Mark Levengood, programledare och skriftställare.
Kvar på sina mandat i styrelsen är Ann Fohlin, museidirektör Tekniska museet, och Bo Dahllöf, regiondirektör Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om