Vi i ettan 50 år
För Clara Klingenström fanns det aldrig någon tvekan. Redan i småskoleåren var musiken hennes väg fram och sättet att hantera den ibland såriga vardagen.
För att få ro har hon då satt sig vid pianot och senare med gitarren i knät och skrivit sina sånger.
– Vi sjöng och spelade mycket hemma när jag växte upp. Jag har velat bli artist ända sedan jag var sex, sju år, det minns jag så tydligt.
Svaret står också svart på vitt i det ”Vi i ettan”-klipp hon sparat: ”Clara Klingenström, artist”.
Och med facit i hand vet vi hur det gick. Från att hemma på Gotland ha vunnit såväl Musik Direkt som Tiljans Talanger (vid två tillfällen) till att slita sig fram mot det kolossala genombrottet med låten ”Behöver inte dig i dag” i Melodifestivalen 2021. Om några veckor är det dags igen, då sjunger hon låten ”Aldrig mer” i Mellos tredje deltävling, den i Växjö.
– Det har aldrig funnits något annat för mig, det är så starkt och jag är så tacksam att jag kommit dit jag är i dag, säger hon.
Johan Larsson från Lau spelar den här säsongen ishockey i allsvenska Brynäs. Bakom sig har han tio säsonger i världens bästa liga NHL, de allra flesta åren stadig center i klubben Buffalo Sabres.
Vad han ville bli när han gick i ettan i När skola – jo, hockeyspelare förstås. Redan tidigt skjutsades han fram och tillbaka när det var träning i Hemse ishall.
Det kom med tiden, förutom NHL, att bli såväl SM- som JVM-guld.
Det fick han dock inte svara när GT publicerade klassfotot, av någon anledning nämndes inte framtida önskeyrken då.
– Jag minns att Johan var så besviken eftersom hans bröder fick säga vad de ville bli, berättar mamma Gunilla. Emrik ville bli bonde, Arvid ishockeyspelare och bonde.
Alla tre syskon lirade hockey, ingen blev dock bonde. Arvid blev snickare, Emrik blev rörmokare. Vad som väntar Johan efter karriären återstår att se.
I Kräklingbo skola gick läsåret 98-99 en liten gosse vid namn Razmus Nyström. Han funderade, så vitt han minns, som så många andra på att bli delfinskötare. Men han valde istället konstnär när ”Vi i ettan” kom på besök.
– Och på sätt och vis hamnade jag väl inom den sfären. Inom kulturen, i alla fall, säger han.
Så är det. I dag är Razmus etablerad skådespelare med många roller på sitt CV, en del av dem på nationalscenen Dramaten i Stockholm.
I dag är fotbollen ”allt” för Anna Oscarsson. Efter spel i såväl flera damallsvenska klubbar som i svenska damlandslaget är hon i dag proffs och skotsk mästare i Glasgow City. Kanske borde hon redan i ettan på Humlegårdsskolan i Visby sagt att hon vill bli just fotbollsproffs.
Men icke. Hon var istället som så många andra på den tiden, i hennes fall läsåret 2002-03:
– Om jag inte minns helt fel sade jag att jag ville bli delfinskötare. Men det var så klart aldrig ens nära att jag blev det.
Moderate riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson har bakom sig en utbildning till civilingenjör i industriell ekonomi, dock ännu ingen examen. Och det låg på sätt och vis i linje med vad han ville när han gick i ettan för fröken Charlotte Frölich i Tingstäde skola.
Men inte helt och hållet:
– Jag ville bli Lego-ingenjör, alltså en som gör ritningar till Lego-byggen. Men exakt den utbildningen fanns inte att söka, skrattar han.
Vid närmare efterforskning visade det sig att klassen aldrig fick ange sina yrkesdrömmar, men många år senare är Jesper ändå säker på sin tidiga Lego-dröm.
Någonting med djur skulle det bli för Vilhelm Blomgren, i dag etablerad som skådespelare på såväl film som på scen. Teater, sång och musik kom tidigt att bli hans väg, uppvuxen som han är i en kulturell familj med det gemensamma projektet Karl-Petters Orkester.
Men även han har ju gått i ettan, i hans fall S:t Hansskolan i Visby.
– Jag sa veterinär, fast det ville jag egentligen inte. Jag vågade inte säga att jag helst ville ta hand om sälarna på Skansen.
Så pass! Har du omgivit dig mycket med djur genom åren?
– Verkligen inte. Några katter bara, inget annat.