I de forna militärbarackerna i Rute har det mossgröna bytts ut mot puderrosa. Här gömmer sig en udda fågel i skönhetsbranschen; häxan Ida, som kombinerar ytliga behandlingar med andliga sessioner.
På bara ett par år har hennes salong seglat upp till att bli ett ”kändismecka”, som Alex Schulman beskriver den i sin podd. För kollegan Sigge Eklund berättar författaren och medieprofilen om ”tjejen i baracken”:
– Det är så jävla märkligt att alla går dit. Alla försvinner iväg på grusvägen och kommer tillbaka efter tre timmar som nya människor. Rödgråtna och lyckliga, säger Alex, som har sitt sommarhus i socknen.
I podden berättar han om hur han – i samband med en tandblekning – fick kontakt med sin döda mamma.
– Det händer stora saker där i baracken. Jag tror att mitt liv förändrades.
Alex och hans fru, medieprofilen och entreprenören Amanda Schulman, har även gått i parterapi hos häxan.
– Jag är så jäkla, jäkla glad. Vi är mycket mer ett ”vi” efter att vi träffat Ida, säger Amanda i ”Fredagspodden”, som hon har med systern Hannah Widell.
De har även haft egna seanser, vilka de pratat om i flertalet poddavsnitt:
– Den här ön har magiska krafter. Vi har fått Ida av ön. Hon kom som en gåva, säger Hannah.
– Jag har mött Gud. Jag har mött Gud i en ”lashlift” (ögonfransböjning), säger Amanda.
Listan kan göras lång på kändisar som lovordar ”tjejen i baracken” i Rute. Men – vem är hon?
37-åriga Ida Hultqvist växte upp i Fårösund, där hon tidigt upptäckte hon inte var som andra.
– Jag insåg att jag kunde känna av det mediala och blev kallad häxa i skolan. Jag såg saker, som upplevdes obehagliga av andra.
I tonåren fann Ida ett intresse för örter och dess läkande egenskaper.
– Jag tillverkade eget smink och egen hudvård. Jag har alltid uppskattat det feminina, så det har varit lätt att döma mig. Jag faller inte in i mallen.
Samtidigt som hon upptäckte sin andliga sida intresserade hon sig för sexuella energier.
– Jag har alltid varit utmanande och vågat prata öppet om sex. Jag ser på sexuell energi på ett annat sätt än gemene man. Jag menar att det är själva livskraften, och när man inte förökar sig måste man använda kraften till något annat, säger Ida.
Utöver salongen i Rute bedriver hon, sedan ett par år tillbaka, huvuddelen av sin verksamhet i salongen ”Heal you” på Mellangatan i Visby innerstad. Innan dess bodde hon 14 år i Stockholm, där hon hade två salonger. Även om hon kombinerat skönhet med andlighet i många år nu var planen aldrig att slå mynt av sina andliga krafter – det bara blev så.
– Jag gjorde ögonfransförlängningar och under behandlingarna fick vi ofta till väldigt bra samtal. Plötsligt kom kunderna primärt för samtalen, och fransarna blev en bonus, konstaterar Ida.
Efter det utbildade hon sig under ett år till ICT-terapeut. ICT står för ”instant change therapy” och handlar om snabb förändring. Ida beskriver sina behandlingar som en kombination av psykosyntes, energibehandling och det mediala. Hennes främsta kundgrupp är framgångsrika kvinnor.
– Mitt mål är att komma åt kontorsnissarna.
Trots poddtopparnas lovord lyser affärsmännen än så länge med sin frånvaro. Men det går ingen nöd på Ida, som vant sig vid att bli uppsökt av kändisar.
– I början kittlade det till lite i magen när jag omnämndes i poddar. Nu är jag glad att de inte säger hela mitt namn, jag har fått så många kunder genom dem ändå, säger hon med ett skratt.
Den som passerar salongen på Mellangatan kan läsa på skylten att Ida erbjuder allt från "mensparty" och ”klimakterie-tacksägelse" till ”yoni talk” och "yoni steam". Ordet yoni är sanskrit och betyder "helig portal".
Framförallt den sistnämnda behandlingsformen har varit omdebatterad på senare år. "Yoni steam" kallas också "snippsauna" och behandlingen består av att snippbäraren sätter sig på en stol eller pall som har ett hål i mitten. Under möbeln står ett kärl med örter som hett vatten hälls över.
– Min farfar har hjälpt mig att bygga stolarna och jag odlar och plockar mina egna örter till bastun, berättar Ida.
Att låta underlivet få ett ångbad med örter ska enligt förespråkare kunna ge hälsofördelar som balanserad menscykel, ökad fertilitet och mindre smärta vid mens. Samtidigt har opponenter uttryckt skepsis och menar att det kan finnas risk för allergiska reaktioner. Det finns dock inga vetenskapliga studier som talar varken för eller emot effekterna av ångbadet. Och även om det går en trend i det just nu är "snippsauna" en gammal tradition. Redan i Carl von Linnés skrift Lapplandsresan från 1734 nämns ört- och sittbad, och har även funnits i samisk tradition.
– Det är lite som att ta en kopp te, men det är din yoni som gör det, säger Ida.
Samtidigt som hon inte räds att provocera och göra människor obekväma genom sin andlighet och öppenhet vill hon inte anses ”flummig”.
– Jag vill att folk ska förstå, att du kan utvecklas genom att komma i kontakt med ditt inre och din sexuella energi.
Trots allt det rosa, fluffiga och gulliga vilar en viss tyng över salongen. För bortom trenderna och kändisarnas lovord brinner Ida för att hjälpa framförallt utsatta kvinnor i stort och smått. Bland annat genom en behandling som riktar sig mot personer med matproblematik.
– Jag har självt haft ätstörningar och kunde kräkas tre gånger på en dag. Till slut självläkte jag, och det är mitt eget synsätt jag lär ut. Jag har haft klienter med anorexi som flugit till Gotland med hela familjen, för att alla behövt behandlas.
Ida poängterar att hon alltid hänvisar personer med livshotande ätstörning till vården.
– Jag vill hjälpa till på den själsliga nivån. Mitt mål är framförallt att få kvinnor att sluta banta.
Om detta håller Ida just nu på att skriva boken "Läk ditt förhållande till mat". På sidan av det skriver hon även boken "Hur män ska vara mot kvinnor". Planen framöver är att börja föreläsa.
Det är svårt att sätta punkt för den här texten, eftersom Idas kartotek består av så många behandlingsformer att liknelsen ”många strängar på sin lyra” inte räcker till. Men allt handlar till syvende och sist om ”den inre sanningen”, menar hon.
– Ofta är människor mer rädda för det själsliga, än sina problem. För de känner man till och har blivit ens trygghet. Därför är mycket av personlig utveckling skrämmande, för det tvingar dig att sänka ditt försvar att möta kärlek. Men det är i mörkret du kan finna ljuset.