Kändiskocken lagar lamm i tv

Nästa höst kan hundratusentals nordbor se hur kändiskocken Magnus Samuelsson lagar gotländskt lamm i TV4. I går började inspelningen på en lammgård i Hall på Norra Gotland.– Ett sånt här program visar att Gotland är ett spännande resmål, säger Mats Jansson, utvecklingschef på Gotlands turistbyrå.

Lammbonde. Elof Nilsson tycker det är kul att programmet spelas in på hans gård.

Lammbonde. Elof Nilsson tycker det är kul att programmet spelas in på hans gård.

Foto: Linus Ehn

Gotland2009-09-03 04:00
Klar. Kamera går! Så låter det när den norska regissören Nils Pedersand drar igång ännu en tagning under inspelningen av matprogrammet "Jakten på den goda smaken". Serien på fem program ska gå i svenska, norska och danska TV4 och avsnittet om lamm spelas in på Elof Nilssons lammgård i Hall.
- Gotlandsfåret är speciellt i smaken och det är därför vi är här och spelar in programmet, säger Lotte Bille, produktionsledare.

Lockar turister
Programmet kommer att ses av hundratusentals tv-tittare i Norden och Mats Jansson vid Gotlands turistbyrå tror att det kan locka fler turister till ön.
- Det kan ha en trigger-
effekt. När danskar och norrmän ser att det finns unik mat på ön kan programmet bli det som får dem att bestämma sig för att semestra på Gotland, säger Mats Jansson.

Gotland omtalat
Turistbyråns utvecklingschef berättar att de arbetar en hel del med att få tv-program och filmer att spelas in på Gotland.
- Det är redan många norrmän som kommer till ön, men det här visar att det också pratas om Gotland som ett intressant resmål för matturism i Oslo, säger Mats Jansson.

Krögare i New York
Programledaren Marcus Samuelsson är mer känd som kock från en rad matlagningsprogram och gjorde sig ett namn genom att starta den svenska krogen Aquavit i New York. Nu debuterar han som programledare och än så länge är det lite nervöst framför kameran.
- Jag vill inte verka dryg, hinner inte säga så mycket nu. Jag måste koncentrera mig på vad jag ska säga, säger Marcus Samuelsson mellan den fjärde och femte omtagningen av programmets första repliker.
Kameramannen Martin Otterbeck dirigerar däremot vant och Marcus Samuelsson får börja nästa försök.
- Marcus, ett skritt fram no, ropar han.

Nordisk matkultur
Avsnittet som spelas in på Gotland ska bli 30 minuter långt och handla om lamm, grönsaker och rotfrukter.
- "Jakten på den goda smaken" är mer än ett matlagningsprogram. Det handlar om matkulturen i de nordiska länderna och vi besöker flera platser där det produceras varor av särskild kvalitet, säger Lotte Bille.
Lammbonden Elof Nilsson i Hall tar den kommande uppmärksamheten med ro.
- Man ska nog inte överdriva betydelsen av lite extra reklam för gården, men det är kul att de tycker att vi har så bra lamm att de vill komma hit, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om