Kanin-pest ett hot även mot tam- kaniner

Vaccinera din kanin. Det är Inger Rudbergs råd till alla kaninägare.
Just nu håller myxomatosen på att blomma ut.
Att vaccinera djuren skulle också innebära att veterinärerna får kunskap om smittan.

Gotland2003-07-29 04:00
Myxomatosen har nu brett ut sig i området kring Ljugarn och Katthammarsvik. Möjligen kan den finnas i andra delar på ön, men det finns hittills ingen kännedom om.
Smittan blommar ut ungefär vart sjunde år. Risken med den är att den kan slå ut en hel besättning kaniner. Myxomatosen sprider sig både bland rabbisar och tamkaniner, men inte till andra djurarter. Mygg, fästingar och andra blodsugande parasiter kan däremot föra smittan vidare till rabbisar och kaniner.
­ De som har kaniner med smittan ska inte besöka andra kaninägare. Har man trampat i deras avföring och har lite på skorna och sedan går i gräset hos andra kaninägare räcker det för att smittan ska sprida sig, säger Inger Rudberg, som är kunnig på kaniner och engagerad i Svenska kaninhopparförbundet.
<span class=MR>Tvingas inte läsa på</span>
Symptomen som uppstår är att ögonen på kaninen svullnar, vilket sedan kan göra djuret blind. Bölder på kroppen som blir såriga och variga kan också förekomma.
Inger Rudberg uppmanar kaninägare till att gå till veterinär så fort man märker av att kaninen har något symptom.
­ De flesta struntar i att uppsöka en veterinär. Kaniner är billiga och därför tycker man ofta att man kan låta kaninen dö och köpa en ny.
Detta är ett stort problem enligt Inger Rudberg. Veterinärerna får på så vis ingen kunskap om myxomatos. Många veterinärer saknar i dag kunskap om smittan.
­ Eftersom allmänheten inte vet om att man kan vaccinera kaninen mot smittan så tvingas aldrig veterinärerna att uppdatera sig om den. Dagens veterinärer är duktiga men när man inte uppsöker dem blir de inte pålästa.
<span class=MR>Gulsot finns alltid</span>
Inger Rudberg vill också påminna alla kaninägare om att vaccinera djuret mot gulsot, eftersom det är en smitta som alltid finns. Symptomen för gulsot är att kaninen blir mer stillasittande och slö. Ungefär 74 timmar efter att kaninen fått smittan dör den.
På distriktsveterinärsstationen i Lövsta går det att vaccinera kaninerna mot både myxomatos och gulsot. En dos mot gulsot kostar 60 kronor och myxomatoskuren kostar 66 kronor per dos. På det kommer även en veterinärskostnad.
Hur ofta vaccineringen ska ske beror på vilken sort av vaccin som ordineras. Ett preparat ges två gånger per år till kaniner under sex månader och en gång per år till äldre. Ett annat ges var sjätte månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om