Kännarens råd
´American Beauty´. En så kallad "climbing" ros. På klättrande rosor av typen "rambler", exempelvis honungsrosen som blommar en gång med små blommor i klasar, ska de äldsta grenarna tas bort jämns med marken så här års. foto: rolf engström
Foto: Simon Paulin
Några finns att se vid Petesgården i Hablingbo. Där hänger också Rolfs rosbilder, varav några återges här. Han fritidsbor i Lärbro och arbetar i Fredriksdals friluftsmuseums rosarium i Helsingborg.
Rolf samlar också in rosor åt Pom, Programmet för odlad mångfald, som inventerar olika växtslag för att bevara dem för framtiden.
- Jag skulle vilja åka runt på Gotland på nytt och samla in mer historier om rosorna, men inget är planerat än. När jag var på Petesgården en dag efter midsommar kom det mycket folk med olika sorters rosor, berättar Rolf.
Omkring 650 olika rosor som Pom samlat in under åren provodlas på Fredriksdal. En del kommer från Gotland och det finns sorter som inte hittats någon annan stans i landet.
Rolf nämner en av de rosor som kallas ’Biskopinnan’, en sort som han kallar ’Toftaros 6’. Den är vanlig här men finns inte på marknaden. En annan är den så kallade "kyrkogårdsrosen", den väldoftande ’Agatha’ från tidigt 1800-tal.
Rolf rekommenderar att blanda rosor med perenner, för skönhets skull men också för att de håller sig friskare. På Fredriksdal odlas rosorna ekologiskt.
- De har inte mer sjukdomar nu än förr, då det sprutades och sprutades med olika gifter.
Man skapar motståndskraftiga växter genom att inte gödsla för mycket med kväve. Då växer rosorna långsamt och cellväggarna blir tjocka, vilket försvårar för svampsjukdomar.
- Se på vildrosor på stranden eller på mångfalden i en skogsglänta till exempel, föreslår Rolf.
Rosor vill ha soligt och luftigt läge, bra mullhalt i jorden och väldränerat, men inte torrt, för att trivas.
På Fredriksdal får rosorna väl förmultnad kogödsel vartannat eller vart tredje år. I trädgårdar rekommenderar Rolf gödsling i maj. Remonterande rosor kan få ytterligare en giva efter den första blomningen. Genom att en gång per år pudra lite vedaska på marken runt rosen tillförs viktigt kalium.
Löss spolas bort med trädgårdsslang eller skakas av från plantorna. Larver besprutas med Pyrex och vatten i en blomspruta. Har de rullat in sig i bladen plockas bladen bort. Men det växer ut nya.
Mot svampsjukdomar används Biobalans förebyggande. Den myllas ner i jorden på våren i samband med beskärningen. Biobalans innehåller Trichodermasvamp som attackerar de svampar som orsakar rosrost, svartfläcksjuka, mjöldagg etcetera.
- Biobalans måste förvaras mörkt och svalt, annars dör svampen. Tänk på det, för i affären ligger ibland säckarna i solen. Trichodermapulvret Binab ska förvaras i frysen, råder Rolf.
Varannan vecka sprutas rosorna på Fredriksdal med Binab utrört i vatten. Blad som ändå angrips plockas av eller räfsas bort och kastas.
- Blir angreppet stort kan man klippa ner plantan till tio centimeter över marken och låta den växa upp på nytt. De flesta sorter klarar det.
Förebyggande tips inför nästa års rossäsong, och höstens planterande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!