Kristoffer Strehlenert är projektledare för den stora skolöversynen. Efter tisdagens väntade beslut är han orolig snarare än besviken.
– Jag ser det inte som bortkastat arbete, men självklart hade vi hoppas på en större utväxling av den tid och det arbete vi har lagt ner. Jag känner oro både för den gotländska skolan och för Region Gotland som helhet, gällande ekonomin. Det är inte så att man misshushåller med pengarna i skolan och enheterna kämpar varje år för att hålla budget, säger han.
Han farhåga är att det ska bli en skolorganisation som dräneras på pengar och pedagoger samtidigt som man ska behålla alla skolenheter och öka kvaliteten varje år.
– Det är en svår kombination.
Kristoffer Strehlenert tror att politikerna är väl optimistiska kring hur de problem som den gotländska skolan dras med ska lösas, och han tror inte att det här blir den sista utredningen av skolorganisationen.
– Ingen hoppas mer än vi på att politikens analyser och bedömning ska slå in. Det vore fantastiskt om massor av stockholmare flyttade till den gotländska landbygden och utbildade sig till lärare, det är drömmen. Men jag är orolig för att de har en för positiv bild av lösningen, säger han.
I utredningen har man gjort beräkningar på vad en bibehållen skolorganisation skulle medföra för kostnader. Utifrån schablonbelopp för underhåll och nybyggnation har man räknat på en investeringskostnad på 75 miljoner kronor och en ökning av driftskostnaden med 5,5 miljoner kronor per år.
– Jag kan inte se var vi ska hitta de här investeringspengarna, säger Kristoffer Strehlenert.
Stefan Nypelius (C), barn- och utbildningsnämndes ordförande, delar inte projektledarens farhågor. Han hoppas att det faktum att man behåller fler små skolenheter ska göra regionen till en mer attraktiv arbetsgivare.
– Vi har fortfarande problem med rekrytering och kompetens kvar att jobba med, absolut. Men jag ser inte att vi skjuter problemen framför oss. Vi använder den här pusselbiten mer aktivt, att mångfalden av skolenheter är en kvalitet, säger han.
Lokalfrågan och de kostnader som är förenade med detta ska utredas av förvaltningen. Stefan Nypelius tror att den nu föreslagna skolorganisationen också kan leda till ökade intäkter för regionen, och har ännu inga närmare uppgifter om hur det hela ska finansieras.
– Vi är beredda att ta konsekvenserna av de här beslutet framåt, säger han.