"Känns som lön för arbetet"
På onsdagen kom äntligen den politiska uppgörelsen om hur sockerbetsodlarna skall kompenseras för EU-reformen.Den innebär bland annat att odlarna får i snitt 80 procent av kompensationen efter återbetalning av det gårdsstöd som betalats ut på sockerbetsarealen 2005.
Fyra gotländska betodlare hade träff med jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist i fjol höstas. Hon utlovade då att när den här reformen skulle presenteras skulle man särskilt granska de argument som fanns för att möjliggöra fortsatt odling på Gotland.
- Jo, jag tycker vi blivit ihågkomna, sade Gotlands betodlareförenings ordförande Svante Runfeldt på onsdagen.
Han var en av de fyra personer som träffade jordbruksministern i höstas.
Uppgörelsen
- Det känns som lön för arbetet när vi nu sett var uppgörelsen innebär, sade han.
Svante Runfeldt befann sig på onsdagen på Sveriges Betodlares centralförenings stämma i Skåne när beslutet om uppgörelsen kom.
Inte missgynnats
- I det stora hela är uppgörelsen positiv, sade han. När det gäller utformningen för regionerna 3 och 4, som Gotland tillhör, har de inte missgynnats. De flesta gotländska odlarna finns i region 3, själv är jag i region 4, säger Svante.
Den politiska uppgörelsen träffades mellan socialdemokratiska regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet.
När EU:s jordbruksministrar i höstas kom överens om att reformera för sockerbetsodlarna så beslutades om en kompensation till odlarna på 64 procent av prissänkningen på sockerbetor. Pengarna kan antingen fördelas på regionnivå till alla lantbrukare som ett tillägg på ordinarie EU-stöd, gårdsstödet, eller fördelas till sockerbettsodlare. När reformen är fullt genomförd 2009/10 uppgår svenska kompensationen till cirka 34 miljoner euro per år.
I ett pressmeddelande framhåller Ann-Kristin Nykvist:
- Den här uppgörelsen ger en avvägning mellan olika intressen som jag bedömer är bra för jordbruket i Sverige.
Uppgörelsen i sammanfattning enligt pressmeddelande från Jordbruksdepartementet:
För att betodlarna inte skall få dubbelt EU-stöd skall en summa motsvarande de belopp betarealerna fick i gårdsstödsreformen dras av från den totala sockerbetskompensationen och regionaliseras. Det har betodlare, LRF och regering varit överens om. Därefter återstår vid fullt genomförd reform cirka 23 miljoner euro av kompensationen att fördela.
Fördelas olika
Betodlarna skall få i snitt 80 procent av den summan, nämligen 18 miljoner euro per år när reformen är full genomförd. Men kompensationen fördelas olika i olika regioner, i Region 1 får odlarna 75 procent och i Region 2 till 5 får de 88 procent.
De återstående 25 procenten från Region 1 och 12 från Region 2 till 5 skall fördelas till alla lantbrukare som för gårdsstöd i region 4 och 5.
Vilka lantbrukare som får kompensation avgörs av vilka som har ett leveranskontrakt med en sockertillverkare vid referenstidpunkten som är fastställd till den 20 mars i år.
En del av de outnyttjade medel som idag finns i den nationella reserven föreslås fördelas till Region 4 och 5 så att grundbeloppen höjs där.
Jordbruksverket och Jordbrukstekniska Institutet skall analysera hur en fond på 5 miljoner euro bäst skall användas. Klart är att den indirekt eller direkt skall tilldelas betodlare på Gotland och Öland som upphör med sockerproduktion. I första hand skall satsningen på förnyelsebar energi utvärderas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!