Kanonkillarna är flygets hjältar

Det kom ett mail från flygledaren Lars Österholm. Uppmärksamma vardagens hjältar på fältavdelningen! Så GA begav sig till Visby flygplats för att träffa snöröjarna, "attackstyrkan", som snöröjningsledaren Yngve Ringbom, 60 år, kallar sig och sina mannar.
Sedan den 19 december har de haft mer än fullt jobb med att hålla Visby flygplats i ordning. De har fått kämpa hårt mot snö, is och storm- vindar. Inte en enda flygning har behövt ställas in!

Gotland2002-01-04 04:00
­ Det är ett nötande. Vi har inte kunnat slappna av. I det här läget som vi har haft så tömmer man faktiskt resurserna rätt fort. Vi har inte haft någon större flygtrafik. Men vi måste ändå ligga före ovädren. Annars är vi sålda.
­ I dag är den första dagen då vi kan komma ifatt med alla snöhögar som finns, säger Yngve Ringbom som genomför sin 39:e och kanske sin hårdaste snöröjarvinter. Det blev ju en ovanligt tidig start på vintern.
Det är ett rutinerat gäng som har lyckats hålla vädrets makter stången så att alla flyg har kunnat landa och starta, också under jul- och nyårshelgerna. Det lyckades inte Arlanmda med.
Bara detta att hålla den 2011 meter långa och 45 meter breda start- och landningsbanan så torr att den är tillräckligt säker! Målsättningen är att alltid ha en "svart bana".
<span class=MR>"Kör skiten ur snön"</span>
Chefen för operativa enhetenvid flygplatsen, Bo Spanier, radar upp superlativen, när han stolt talar om snöröjarna:
­ De sliter hund. När det bränner till, då ger de sin själ. De är superlojala, har ett jävlar anamma och kör skiten ur snön. Det finns inte bättre gubbar!
Åtta man ingår i den ordinarie snöröjarstyrkan på Visby flygplats. Därtill finns en verkstad med två man, som man inte skulle klara jobbet utan. Maskinerna slits hårt under sådana väderförhållanden som har rått sedan före jul.
Det krävs många och snabba reparationer av verkstadschefen Tommy Liljegren och hans medhjälpare Ulf Rosenqvist. Natten till söndagen förra helgen var kanske värst. Då fick Ulf Rosenqvist från Lärbro sova över på flygplatsen. Och julhelgen fick han också tillbringa i verkstaden för att byta hjul på PSB-fordonet. Förkortningen PSB står för plog-sop-blås. Två sådana fordon har man och det är riktiga specialare för att hålla landningsbanan ren från snö och is. Längst fram finns en plog. Mitt på finns en mycket bred stålborste. Som avslutning finns en blåsanordning. 780 hästkrafter gör maskinen till ett muskelpaket som framförs i 40 km/tim.
<span class=MR>Slungar 50-80 meter!</span>
Sedan finns snöslungan på 550 hästkrafter, som sätts på en lastbil. Snön kan kastas iväg 50-80 meter! Är det riktigt illa får man ta fram en plogbil också och en sandbil med specialsand från fastlandet.
Minst lika viktig som övriga maskiner är en bromsvagn med tre hjul, där mittenhjulet går med en viss eftersläpning, som gör att det blir en friktion motsvarande den som ett flygplans hjul behöver mot banan för att kunna landa och starta säkert.
Bromsvagnen dras av en personbil och i den finns ett mätinstrument med en skriva som fyller i en remsa med data. Man kör i en viss hastighet, 95 km/tim och mäter friktionen på båda sidor av banans centrumlinje.
Uppgifterna om landningsbanans friktionsvärden och om det exempelvis finns isfläckar eller slask på banan, vidarebefordras till flygledartornet, som i sin tur kan föra informationen vidare till piloterna.
<span class=MR>Säkerhet A och O</span>
Kommunikationen med flygledartornet pågår ständigt. Det är mycket viktigt att veta när plan väntas in eller skall starta, dels för att ha banan i ordning, dels av säkerhetsskäl så att inget fordon är i vägen för något flygplan.
Yngve Ringbom, som är snöröjningsledare, har det operativa ansvaret för att hålla flygfältet i bra skick. Det är också han som i alla lägen prioriterar vad som måste göras.
Det finns också en prioriteringslista att gå efter där landningsbanan och utryckningsvägarna, exempelvis för brandbilar har prioritet ett. Sedan följer taxibanor för flygplanen, övriga utryckningsvägar, instrumenthjälpmedel för start och landning, plattan, driftvägar och parkeringen på gatusidan.
I stort sett finns snöröjningen i gång dygnet runt. flygfältet är egentligen stängt kl 22-06. Men varje natt kommer ett tidningsplan, som skall kunna landa och starta och som behöver tankas. En man finns på plats nattetid och ytterligare en börjar klockan fem på morgonen.
Det finns också en beredskap om mer folk behövs. Men den beredskapen tas från den ordinarie styrkan på åtta man. Plus de två i verkstaden.
<span class=MR>Även natten behövs</span>
­ Natten behövs för förberedelse. Vi måste vara klara i god före klockan sex, då postflyget landar och vi har också första avgången härifrån då. Minst fyra gånger per dag måste vi kontrollera och hålla rent banan och ännu fler gånger en dag som i onsdags, säger Yngve Ringbom.
De flesta minns säkert onsdagen med full snöstorm, som ledde till avstängda vägar och bilar som for i diket eller fastnade i snödrivorna på igenkorkade vägar. I det vädret jobbade tre av snöröjarna för fullt på onsdagsmorgonen för att flygplatsen skulle kunna användas.
Julhelgen var också kämpig med minus 22 grader som inom mindre än ett dygn blev noll grader för att sedan åter gå ner på minus. Nyår blev också en tuff arbetshelg för flygets snöröjare. På nyårsdagens eftermiddag kom plusgrader regn, som sedan följdes av minusgrader och snö.
<span class=MR>Urea mot isbildning</span>
­ Snabbt som ögat fick vi köra ut urea, ett slag salt, för att inte få isbildning. Ja, det har varit en extremt lång period med temperaturväxlingar. Men vi har hela tiden legat före, så att det inte fanns kvar fukt som annars hade bildat is på banan. Blåsten hjälpte oss där. Samtidigt är den till nackdel med all drivsnö som bildas när det både blåser och snöar, säger Yngve Ringbom.
Snöröjargänget på Visby flygplats består av Yngve Ringbom, Leif Jacobsson, Nils-Olof Svensson, Nils-Evert Johansson, Peter Palmgren, Sven-Erik Jonsson, Rune Larsson, Anders Lövgren. Därtill i verkstaden, Tommy Liljegren och Ulf Rosenqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om