"Känslan är att det som var där är på väg hit

Åker taxi utan att betala och tar springnotor från hotellen. Polisen bjöd på fredagen in flera gotländska aktörer för att prata om hur man ska lyckas få bukt med snyltningsbrotten.

Anmälningarna om snyltningsbrott har ökat den senaste tiden, uppger Gotlandspolisen. En av verksamheterna som utsatts är Taxi Gotlands. "Det har inträffat oftare än vanligt", säger Peter Melander

Anmälningarna om snyltningsbrott har ökat den senaste tiden, uppger Gotlandspolisen. En av verksamheterna som utsatts är Taxi Gotlands. "Det har inträffat oftare än vanligt", säger Peter Melander

Foto: Rolf Jönsson/Arkiv

Gotland2020-01-31 19:18

De tar springnota från hotellet, affären och restaurangen och kliver ur taxin utan att betala.

Gotlandspolisen har vid flera tillfällen flaggat för att problemen med snyltande gäster och så kallade snyltningsbrott fortsätter. Enligt polisen har antalet anmälningar av brottstypen ökat den senaste tiden. Utsatts har bland annat gotländska taxi- och hotellverksamheter gjort, ett exempel är när två taxichaufförer råkade ut för sällskap som smet från notan.

På fredagen bjöd polisen in flera gotländska aktörer, främst hotell och taxiföretag, till möte för att diskutera saken.

– Vi vill prata om det här och samla in information. Oavsett om snyltningsbrott är något som samhället inte ser så allvarligt på, så är det väldigt jobbigt för dem som blir utsatta, sade kommunpolis Conny Johansson inför mötet.

Peter Melander, ordförande i Taxi Gotlands styrelse, var en av dem som närvarade på mötet vid polishuset.

– Vi har haft några incidenter med personer som inte betalat för sig under den senaste tiden. Vanligtvis är det väldigt sällan det händer. Det handlar inte om så många fall nu heller, men det har inträffat oftare än vanligt.

Hur hanterar era chaufförer det här?

– Vi har vissa rutiner. Exempelvis ska man aldrig gå in i handgemäng. Vi försöker så gott det går att ha koll på vilka som åker med oss, vilka man kanske måste varna för. Vi gör vad vi kan för att stävja problemet och ett bra samarbete med polisen tjänar vi båda på.

Gunilla och Kjell Sjöberg, som driver Hotell Helgeand i Visby innerstad, är positiva till att polisen bjöd in till möte och menar att samarbete aktörer emellan är en förutsättning för att stävja den här typen av brott. I närtid har de inte märkt av problemen med "snyltande gäster", men har erfarenhet av brottet.

– Vi har haft hotell i flera år Stockholm, där vi hade mycket problem. Känslan är att det som var där är på väg hit, säger Gunilla Sjöberg.

Lösningen på problemet, menar Kjell Sjöberg, är att samtliga hotell har samma regler.

– Att man alltid tar betalt vid incheck bland annat. Om vi alla hittar ett system och gör lika då blir det heller inget snack bland gästerna. Det tror jag är jätteviktigt.

Enligt polisen, som undersökt anmälningarna om snyltningsbrott närmare, begås vågen av snyltningsbrott av mellan åtta och tio personer, alla män och i 20-årsåldern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!