Känsliga "holländare" ger kryddstarka ostar

Gotland2005-09-24 06:00
Stora och vita, känsliga och godmodiga betar besättningen med Ostfriesiskt mjölkfår i hagarna vid Häftings i Hangvar. Mjölkfåren, av en ras som kommer från Holland, mjölkas morgon och kväll från april till oktober.
I Häftings gårdsmejeri förädlas fårmjölken till olika sorters fårostar. Det är Maria Uhlén och hennes sambo som sedan 2002 satsat på mjölkfår och mejeri vid släktgården där det tidigare funnits mjölkor under generationer.
- När vi tog över min karls föräldragård fanns redan mjölkkorna och pälsfåren där. Sedan kom nya regler för uppstallningen och vi blev tvungna att välja mellan att bygga ny ladugård eller satsa på något annat. Efter att ha gjort studiebesök och funderat så valde vi att satsa på rasen Ostfriesiskt mjölkfår. Vi köpte in djur, skaffade utrustning och byggde mejeriet som stod klart år 2002.

Under åren som gått har fårostarna från Häftings gårdsmejeri uppmärksammats med olika utmärkelser. Det är fina erkännanden för verksamheten, men för Maria Uhlén är det kontakterna med vanliga konsumenter och restauranger som väger mer. Att få direkt gensvar och positiv respons ger arbetsglädje.
- Att hålla mjölkfår är en trevlig uppfödning. Ostfriesiskt mjölkfår är en holländsk ras som, till skillnad från pälsfåren som varit etablerade här länge, är lite mer känsliga som individer.
Mjölkfårsbesättning går fortfarande ute, men tas in under vintern och släpps ut på bete igen till våren. Tackor och lammungar går tillsammans de första sex till tio veckorna efter lammningen.
- Ungarna får kraftfoder redan från början. Bara någon dag gamla står de och äter tillsammans med mamman. Det ser rätt häftigt ut. Och tack vare att de lär sig tidigt klarar de sig bra när vi skiljer dem åt.
När lammungarna har vuxit till sig och blivit avvanda får de dela mjölken med osttillverkningen. Från månadsskiftet mars-april till oktober tas moderlammen in från hagen morgon och kväll för att mjölkas.

I gårdsmejeriet blir fårmjölken till både färska- och lagrade ostar, bland annat fetaost och några kryddsatta varianter med basilika, rosé- och grönpeppar, samt vitmögel och blåmögel och en kittost.
- Beroende på bland annat betet får ostarna olika karaktär. Väder, årstid och det olika gröna som fåren äter sätter sin prägel på osten och man ser också skillnad på mjölken. Det är spännande kunskap som ger något extra för såväl producent som konsument av fårost. Avgörande är bra recept , slår Maria Uhlén fast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!