"Känslor styr gasdebatten"

Det handlar om känslor. Och politiska intressen. Därför är det så svårt att föra en saklig debatt kring gasledningen i Östersjön. Det säger Dirk von Ameln, teknisk direktör vid Nord Stream.

Foto:

Gotland2007-06-26 01:06
Sverige är det land som är mest kritisk till den planerade gasledningen, säger Dirk von Ameln. Upprörda känslor finns även i bland annat Polen, men enligt Dirk von Ameln grundar sig dessa främst på att landet vill dra en egen gasledning till Danmark.Trots diskussioner och justeringar av den planerade sträckningen håller tidsschemat och Dirk von Ameln låter övertygad när han säger att ledningen kommer att ligga på plats 2010. Slutligt förslag i höst
I höst ska Nord Stream presentera det slutliga förslaget och miljökonsekvensbeskrivningen för projektet. Först därefter kan de enskilda länderna runt Östersjön börja fatta beslut, beslut som huvudsakligen grundar sig på miljöaspekterna.-Naturgas är visserligen ett fossilt bränsle, men det är det bästa i den kategorin. Och det finns egentligen inga miljöfaror med vårt projekt, hävdar Dirk von Ameln. -Det enda vi ska göra är att lägga ned 120 mil aluminiumledningar på havsbottnen. Skulle en olycka ske och gas läcker ut så är det inget som förorenar vattnet. Det finns ingenting att vara rädd för."Kan bli en bra bro"
Naturgas är metangas, samma gas som bildas i rötanläggningar. Den stora skillnaden är sättet det produceras på.-Naturgasen kommer inte att finnas för evigt. Men den kan bli en bra bro i övergången till förnybara energikällor. Och gasledningen kommer att bidra till att få ned utsläppen av koldioxid. -Att Sverige är emot gasledningen beror kanske till stor del på att ni har så bra förutsättningar att ersätta fossila bränslen med förnybar energi. Men många andra länder har inte den möjligheten, säger Dirk von Ameln och tar sitt hemland Holland som exempel.Han säger att debatten kring gasledningen inte grundar sig på fakta utan på känslor. Och på politiska intressen. Men att bolaget har ett stort intresse av att olägenheterna blir så få som möjligt. Vill använda Slite hamn
Nord Streams presstalesman Jens D Müller tillägger att det inte är något nytt och äventyrligt att lägga gasledningar på havsbottnen.-I Nordsjön finns 700 mil gasledningar.Nord Stream för diskussioner med Gotlands kommun om att använda Slite hamn under arbetet med gasledningen, som GT tidigare berättat. Men det krävs stora investeringar.-Hur det blir beror delvis på kostnaden, säger Dirk von Ameln. -Vi står och faller inte med Slite hamn, även om den skulle passa bra. Vi för även diskussioner med andra kommuner, Karlskrona bland andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om