P 18:s nya regementschef om jobbet och Nato

I och med en noggrant planerad ceremoni under torsdagen tar överste Dan Rasmussen över som regementschef på P 18. Efter ett känslosamt avsked från Magnus Frykvall tar den nya chefen språng mot det kommande medlemskapet i Nato.

Fanöverlämningen symboliserar hur Dan Rasmussen tillträder sin nya befattning. Här ser vi hur han tar emot fanan från Magnus Frykvall (vänster) via Stf Armechef Anders Svensson.

Fanöverlämningen symboliserar hur Dan Rasmussen tillträder sin nya befattning. Här ser vi hur han tar emot fanan från Magnus Frykvall (vänster) via Stf Armechef Anders Svensson.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-08-17 15:50

Under torsdagen tackades den före detta regementschefen Magnus Frykvall av i en överlämningsceremoni på P 18. Samtidigt tillträdde den nya chefen, Dan Rasmussen, positionen som högsta hönset. Ceremonin, som var cirka en timme lång, gästades av flera toppar inom försvarsmakten, familjer, medarbetare och representanter för regionen.

– Det känns jättebra. Jag var här på 90-talet och jobbade och trivdes väldigt bra. Hade det inte varit för nedläggningen hade jag säkert stannat kvar på Gotland. Men att få komma tillbaka och verka på och från ön känns väldigt spännande, säger Dan Rasmussen.

undefined
Dan Rasmussen kördes fram i Stridsfordon 90.

Än så länge har han inget bestämt datum för flytt till ön, även om han planerar för det och berättar att han kommer vara här så mycket som möjligt.

– Jag börjar med att pendla. Sedan nedläggningen 2005 har jag varit här på semester varje år och försökt bibehålla mina kontakter på ön. Vi har tankar på boende här, men just nu jobbar min hustru i Stockholms-trakten. Fördelen med Försvarsmaktens avtal är så kallad omvänd pendling, det vill säga att hustrun kommer hit i stället för att jag åker hem, säger han.

Under sitt avskedstal var det en emotionell Magnus Frykvall som stod vid podiet. Den avgående regementschefen talade om en utvecklande arbetsplats som han kommer sakna. Både arbetsuppgifterna och kollegorna.

– Jag trivs jättebra här ute. Det har varit fantastiska medarbetare, ett fantastiskt stöd från hela civilsamhället och jag har känt mig väldigt välkommen. Detta är den bästa överstebefattningen man kan ha i min uppfattning och jag hade gärna stannat kvar längre. Hade jag stått och varit melankolisk [under talet] hade jag börjat lipa. Det ska ju vara lite positivt för den efterträdande ändå, säger Magnus Frykvall.

Den redan högtidliga och känslosamma sammankomsten rubbades vid flera tillfällen då tre soldater kollapsade. Angående svimningarna säger han:

– Det är solen som folk inte är riktigt vana vid kanske. Sen spänner man sig när man står i givakt länge och blodtillförseln sviker.

undefined
Magnus Frykvall hyllade samarbetet med civilförsvaret på ön, här i samspråk med polisområdeschef Fredik Persson.

Sverige, framförallt Gotland, ligger just nu under omvärldens lupp. Det spända omvärldsläget och Sveriges pågående Nato-ansökan gör posten som regementschef på P 18 till en viktig uppgift. Detta, samt vilka utmaningar det medför, tog många av talarna under ceremonin upp.

– Utifrån ett totalförsvarsperspektiv med fokus på det militära, så är det vad vi kan och bör utveckla för att passa in i det framtida samarbetet med Nato. Det är lite tidigt att uttala sig om vilka utvecklingar som behövs, vi måste bli medlemmar innan vi kan se vad konsekvenserna av medlemskapet blir för Gotland, säger Dan Rasmussen.

undefined
Dan Rasmussen kommer från en befattning i Bryssel i Nato-delegationen. Han berättar att där pågår just nu en diskussion om Sveriges roll i Nato.

En annan utmaning som Dan Rasmussen tar över från Magnus Frykvall är det fortsatta återuppbyggandet av regementet.

– Det är otroligt svårt att bygga militär förmåga och när man lägger ner ett regemente tar det väldigt lång tid att återuppsätta. Nu har det gått fem år, men det är ganska kort tid när man ska bygga kompetenta militära förband. En utmaning just nu är boendesituationen till exempel, säger Magnus Frykvall.

Resultatet av vad det kommande Nato-medlemskapet kommer betyda för gotlänningarna är ännu något oklart. Men förr eller senare kommer det märkas av enligt Dan Rasmussen.

– Jag ser inte att det på kort sikt kommer att baseras några Nato-förband på Gotland. Men det kommer bedrivas övningar, utbyte och andra besök. I övrigt hoppas jag inte att det blir en negativ påverkan för gotlänningarna utan att man ska se fördelarna med att tillsammans försvara den här regionen, säger han.

Kommer du behöva skicka gotländsk personal i utlandstjänst?

– Så kan det bli, men i det avseendet vågar jag sticka ut hakan och säga att den svenska soldaten står sig mycket väl i jämförelse med sina utländska kollegor. Både när det avser personlig färdighet, förståelse och det engelska språket.

undefined
Under sitt tal berättade Magnus Frykvall att de flesta medarbetarna på P 18 fortfarande är på semester. Men de som är här står noggrant uppställda under hela ceremonin.

Nu ska Magnus Frykvall ta nästa kliv i karriären till London där han ska utbilda sig vidare. Men han kommer inte glömma sina kamrater på P 18.

– Jag kan säkert göra nytta för Gotland fastän jag inte är här. Jag kommer självklart på besök också, när man är chef för ett förband blir det en viktig del av en själv och jag kommer följa utvecklingen.

Efter utbildningen vet han inte exakt vart han ska ta vägen, men han berättar att han på lång sikt vill bli arméchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!