Wisbygymnasiet storsatsar på demokrati

Nu är rätt tid att diskutera demokratin. Fram till nästa val gör Wisbygymnasiet en extra satsning som omfattar alla elever.

Brit Stakston och Martin Schibbye pratade om demokrati med Wisbygymnasiets elever.

Brit Stakston och Martin Schibbye pratade om demokrati med Wisbygymnasiets elever.

Foto: Simon Rehnström/Erik Simander/David Skoog

Gotland2021-10-20 11:02

Restriktionerna under pandemin har naggat demokratin i kanten på olika sätt i världen. Samtidigt firar demokratin i Sverige hundra år, och det är valår 2022. Sammantaget ger det anledning till en extra satsning för att lyfta demokratifrågan.

– För skolan är det ett grunduppdrag att förbereda eleverna så att de kan verka i en demokrati. Nu är frågan högst aktuell, säger Karin Falkemo som är lärare i samhällskunskap och historia.

Pandemin har visat att demokratin inte kan tas för självklar. Runt om i världen har rättigheter begränsats. Om det berättade journalisten Martin Schibbye och mediestrategen Brit Stakston i en digital föreläsning under tisdagen. På nyhetssajten Blankspot har de rapporterat om hur regeringar genomfört mer långtgående inskränkningar än pandemin krävt.

Framöver kommer Wisbygymnasiet att genomföra flera temaprojekt. Vilka de blir tas fram i en demokratisk process som startar med en förslagslåda.

– Vi har redan beslutat att genomföra en konsert med elever och lärare. Alla får vara med. Sedan håller esteteleverna på att ta fram en demokratiflagga. Förslagen kommer att visas i en utställning i skolans bibliotek, berättar Karin Falkemo.

Den 11 september 2022 är det val till riksdagen och regionfullmäktige. Innan dess ska eleverna vid Wisbygymnasiet hålla skolval. Karin Falkemo ser inte det som en slutpunkt på satsningen:

– Jag hoppas att demokratifrågan kan leva kvar. Ungdomar har ofta ett kort perspektiv och tar demokratin för självklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!