Kanyl i halsen

Roland Blomberg fick en chock när han upptäckte vad som fanns i köttet som han satt och åt. På tallriken skramlade det till när en kanyl föll, som han hostade upp.- Den är sylvass och jag blev helt kall när jag tänkte på vad som hade hänt om jag hade svalt den, säger Roland.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-05-11 04:00
I torsdags köpte Roland en hel fläskkarré på Konsum i Slite och i lördags såg han fram emot en god middag. Han stekte köttet i ugnen så som han brukar och det såg gott och fint ut.
Men han hade bara hunnit ta ett par tuggor av karrén när han kände något i halsen.
- Jag trodde det var en tandpetare eller nåt och harklade till. Då klingade det till på tallriken och ut kom kanylen. Den är avbruten och sylvass.
Köttbiten, 1,087 kilo, var vakuumpackad på charkuteriföretaget Danish Crown i Danmark och när Roland gick till Konsum med nålen och köttet så togs hela partiet bort från disken.
- Vi har inte hunnit kontrollera saken med företaget än. Men vi tar detta på största allvar och kommer naturligtvis att ta kontakt med företaget som har levererat det till oss, säger Björn Grape, som sitter i ledningen för Konsum Gotland.
- Jag kommer att gå vidare med det här, säger Roland Blomberg.
- Man tänker på vad som kan hända. Barn som får en kanyl i halsen eller om jag själv hade svalt den. Den är otroligt vass, hellre taggtråd eller glas, men det här, jag vet inte vad jag ska säga.
Nålen är 2,5 centimeter lång och 1,5 millimeter grov.
- Det är helt klart att det är en injektionsspruta. Frågan är om vaccineringar av grisar görs av veterinärer eller av bonden själv i Danmark. Frågan är också om det går att spåra köttet till producenten. För detta får absolut inte hända igen, funderar Roland.

Har hänt ett par gånger
Anne Villemoes, informationschef på Danish Crown, säger till Aftonbladet att detta har hänt ett par gånger tidigare och att nålen förmodligen är en avbruten kanyl.
- Om det har hänt ett par gånger tidigare undrar man hur många gånger det ska hända innan det blir någon ändring, säger Roland.
- Skall någon behöva dö? De säger också att man använder metalldetektor på allt kött men den här dagen har de då inte använt sig av någon sådan, tror Roland.
Något danskt kött kommer han aldrig mer att köpa i alla fall.
- Åtminstone inte karré. Den sitter i nacken och det är väl där de sätter sprutorna med sina vaccinationer eller vad de nu sprutar i dem.
Bengt Siggelin är ordförande i Gotlands grisproducentförening. Han har aldrig hört talas om något liknande tidigare.
- Vi har delegerad djursjukvård i Sverige och får utbildning för att ge sprutor. Om man byter kanyler som man ska så kan detta inte hända och skulle det ändå hända så tar man naturligtvis ur nålen med hjälp av veterinär, säger han.
Griskött kan inte spåras till producenten vare sig i Sverige eller Danmark, enligt Bengt.
- Vi har försökt få till en sådan märkning men det är tydligen svårare med gris än med nöt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!