Kaos på klinik

- Jag jobbade och det var det värsta kaos jag varit med om sedan jag började på kliniken 2007, berättar Karin Axelsson, sjuksköterska på psykiatriska kliniken i Visby.

Gotland2012-02-08 04:00

Hon berättar att de överförfriskade människor som de skulle ta hand om skapade så stor oro bland deras andra patientgrupper att de fick ta hjälp av ett vaktbolag för att skapa ordning. Det görs för att säkra personals och patienters trygghet när någon patient blir hotfull eller våldsam.


Är tråkigt
- Det är tråkigt om det måste hända saker innan man förstår allvaret, säger Karin Axelsson.

Från och med 1 februari har psykiatriska kliniken fått i uppdrag att ta hand om de patienter som regionens tillnyktringsenhet TNE, tidigare tagit hand om, med vissa undantag. Personalen blev informerad när klockan var 17.00 samma kväll.

- Ansvarig chef berättade då att vi skulle ta hand om berusade personer som inte klarade sig själva. Vi stod där som fågelholkar och bara gapade. Vi som jobbar här, tror inte att man får göra så här, säger Karin Axelsson.


Större tolerans
Den nya organisationen för omhändertagande av berusade personer innebär, lite förenklat, att de sociala myndigheterna ska ha en större tolerans när det gäller att ta hand om sina egna klienter. Polisen tar de som är våldsamma eller farliga på annat sätt, akuten tar hand om dem som behöver intensivvård och psykiatriska kliniken tar de som behöver medicinsk vård.

- Vi har ju inte tillräckligt med kapacitet för att ens ta hand om våra egna patienter. De får ingen ro, blir oroliga och mår sämre.


Öppet möte
Det är framför allt blandningen av olika patientgrupper som personalen bedömer som förödande. Några har sökt vård för att de mår dåligt och har olika psykiska diagnoser. Andra har druckit på tok för mycket alkolhol och kan inte ta hand om sig själva.

På tisdagen hölls ett öppet möte om TNE, som benämns medicinsk tillnyktring. Med fanns personal samt ansvariga inom hälso- och sjukvården på Gotland, bland annat sjukhusdirektör Anders Sylvan.

Karin Axelsson tycker att mötet inte gav särskilt mycket.

- Vi fick inte svar på de frågor vi ställde men hoppas att ansvariga fått klart för sig hur det ligger till och att de gör något åt det.

Personalen ville veta hur man kan ta på sig uppdrag som inte förberetts och som med automatik medför risker för både personal och patienter. De är också missnöjda med att de inte fått veta vilka patienter som ska komma, att de inte fått några riktlinjer om vem som ska släppas in och vem som ska nekas.


Tydliga riktlinjer
På mötet gjordes klart att psykiatriska klinikens personal fortsättningsvis får ta hand om berusade personer.

- Det måste skapas förutsättningar för verksamheten. Personalen efterfrågar tydliga riktlinjer för uppdraget och förutsättningar för det, säger Josefin Lagerström, förtroendevald på Vårdförbundet.

- Vi har inte hunnit förbereda oss för uppdraget och det skapar både undran och ilska bland personalen.

Bristerna är många. En är att det inte finns en lokal som fungerar.

- Vi har också behov av utbildning eftersom det är specifik patientgrupp, säger Josefin Lagerström.

Att ta hand om berusade personer enligt detta nya uppdrag har inte ingått i personalens tidigare arbetsuppgifter.

Antalet berusade personer som omhändertas växlar kraftigt från dag till dag. Särskilt under helgerna kan antalet öka kraftigt. Sjukvårdsledningen ska nu upprätta en riskanalys och en åtgärdsplan för hur man bemannar med mer personal när det behövs.

Sjukhusdirektör Anders Sylvan har inte kunnat nås för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om