Kaos vid Kungsgården
Styrelsen har avgått och bolagsstämman i september kunde inte ens öppnas. Snart väntar troligen likvidation. Motsättningarna mellan ägargrupperna i Roma Kungsgård AB har under hösten kulminerat i öppen strid. Båda parter vill att den andra lämnar bolaget.
Styrelseordförande har varit Berit Rollén, före detta generaldirektör och landstingsdirektör och för gotlänningarna kanske mest känd som statlig trafikutredare. Men efter sommarens och höstens olika turer finns varken hon som ordförande eller den övriga styrelsen kvar. När bolagsstämma skulle hållas i början av september kunde man inte ens öppna den.
Förslag på rekonstruktion
Ett nytt datum har satts ut till den 24 oktober. Men om inte heller den kan genomföras och ingen ny styrelse kan väljas begär PRV, Patent och registreringsverket, troligen bolaget i likvidation. Ett bolag får nämligen inte existera utan styrelse.
Anledningen till Berit Rolléns och de övrigas avhopp är främst oenighet kring inriktningen på verksamheten.
Berit Rollén hade redan i juli månad lagt fram ett förslag till en rekonstruktion av verksamheten. Enligt förslaget skulle målet med den övergripande verksamheten vara att utveckla HELA området, alltså alla olika verksamheter som bedrivs på Roma kungsgård. Hittills har många intressenter upplevt att ett alltför stort fokus legat på teatern.
Ekonomiskt kaos
Berit Rollén ansåg det också fel att de som driver verksamheter sitter i majoritet i styrelsen, och ville få en ändrad konstruktion av styrelsen.
Men förslaget röstades ned av Romateaterns ägare, i bolaget representerade av Christer Norrby och Thomas Segerström. Den andra ägarparten tillstyrkte.
Brevväxling har sedan pågått under hela sensommaren och hösten. I förra veckan vände sig Christer Norrby och Thomas Segerström till kommunalrådet Jan Lundgren och menade att situationen för Roamteaterns framtid i klosterruinen nu blivit akut.
De beskrev en situation av ekonomiskt kaos i bolaget Roma Kungsgård och kastade mer eller mindre skulden på den andra hälftenägaren. Och dom föreslog att teatern skulle köpa upp glasbrukets hela aktiepost och att en ny styrelse sedan skulle tillsättas.
Kenneth Täckenström, Roma glasbruk och företrädare för de övriga företagarna på kungsgården är bestört över Romateaterns beskrivning.
- Det är inte sant, säger han. Roma Kungsgårds AB:s ekonomi är i balans och det vet även Christer Norrby som själv sitter i den verkställande ledningen och har full insyn .
Aggressioner och hot
Enligt Kenneth Täckenström är utspelet från Romateatern bara kulmen på många år av samarbetssvårigheter. Och nu anser han att de gått för långt.
- Deras race är över. Det är så många som jobbar här i området, dom kan inte få köra över dem längre.En regissör och en ljussättare kan inte få styra över alla andra. Nu vill jag ha lugn och ro på kungsgården, säger han.
I en skrivelse med anledning av Romateaterns utspel skriver han:
- Efter alla år av aggressioner, hot och försök till sabotering av övrig kulturell verksamhet på Roma kungsgård från Romateaterns sida, ser jag helst ett gotländskt initiativ i framtiden, om det ska vara evenemang i Romaklosterruin under två månader sommartid.
Ett flertal intressenter
Eller i klartext, han och övriga lokala intressenter på kungsgården ser helst att Romateatern säljer sitt aktieinnehav i Roma Kungsgårds AB. Att de drar sig ur.
Tomas Boström, som engagerat sig för kungsgården i många år, skriver bland annat så här i ett brev sänt till både Romateatern och Gotlands kommunstyrelse: " Jag kan inte som Romabo stillatigande se på hur Romateatern utnyttjar Kungsgårdsprojektet igen och igen och igen för egna, privata och till synes rent spekulativa syften".
Täckenström uppger att det finns ett flertal intressenter som vill engagera sig på året runt basis i kungsgården, bland annat en nybildad lokal stödförening med reprsentanter från Romaföretagarna, Roma hembygdsförening, Björke hembygdsförening och Roma IF.
"Inte en spänn"
Vad gäller teater menar Kenneth Täckenström att det finns fler som skulle kunna driva den.
- Vi har en länsteater och jag tror även det finns många i Romateatern som gärna jobbar med hela områdets bästa som målsättning, säger han.
Gotlands kommun som kopplats in i ärendet via Romateaterns brev håller fast vid sin tidigare ståndpunkt.
- Inte en spänn om dom inte kommer överens, säger kommunalrådet Sonia Landin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!