Kaosturen: "Min dotter trodde vi skulle sjunka"

När färjan plötsligt kränger kraftigt har Ancie Fernströms dotter precis gått till kiosken. I kaoset och oron som uppstår har de svårt att hitta varandra.

Uppe t.v: Wilma och Ancie Fernström. Nere t.v: En person tas omhand efter incidenten. T.h: Flera personer skadades och många blev chockade.

Uppe t.v: Wilma och Ancie Fernström. Nere t.v: En person tas omhand efter incidenten. T.h: Flera personer skadades och många blev chockade.

Foto: Privat/Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-12-24 08:00

Det uppmärksammades i media när hon flyttade från ön, Ancie Fernström, som jobbat många år på fritidsgård och inom ungdomsgruppen.

Släkten finns kvar på Gotland och den 26 februari i år åker hon och dottern Wilma från Nynäshamn för att hälsa på.

– Vi tog pendeln och framme i Nynäs ser vi att det är väldigt vågigt. Vi funderade på om vi verkligen skulle åka.

De beslutar sig ändå för att kliva ombord.

– Det var gungigt ett tag, men sedan upplever vi att det blir lugnare.

Därför bestämmer sig dottern Wilma för att gå till kiosken och köpa något att dricka. Det är då, med ungefär en timme kvar till Visby, som M/S Visborg gör en krängande rörelse och får kraftig överhalning.

Kaos uppstår, med panikslagna människor, blod på golvet och omkullvält inredning.

– Jag ser nån som blöder, allt porslin far runt och barnen gråter. Men jag ser inte Wilma någonstans, berättar Ancie Fernström.

För henne är det den känslan som sitter kvar, oron över att inte veta var hennes barn är.

– När vi väl hittar varandra är det förstås en otrolig lättnad. Sedan är det fortfarande en lång bit kvar till Visby och informationen är ganska knapphändig. Samtidigt var personalen överlag otroligt duktig. Det kom en man till oss som jag tror kom upp från maskinrummet eller nåt, en lugn gotlänning som verkligen utstrålade trygghet.

I efterhand är det framförallt hos dottern som resan sitter kvar.

– Wilma kan hänvisa till det där ibland. Hon trodde nog verkligen att vi skulle sjunka och hon hade svårt att sova ett tag efteråt. Vi har åkt båt några gånger sedan dess, men Wilma frågar ibland om vi inte kan ta flyget istället.

För Ancie Fernströms del blev det även vissa fysiska men av incidenten.

– Jag hade precis opererat in en knäprotes och där i kaoset trycker jag till knät på nåt vis. Jag har ett fysiskt jobb och blev sjukskriven ett tag, men nu är det okej.

Hon har inte sökt skadestånd, men det finns det andra som har gjort.

– Vi har haft kontakt med de som blev skadade och vårt försäkringsbolag har skött ersättningarna, berättar Destination Gotlands vd Christer Bruzelius – som anser att ärendet är ordentligt utrett.

– Transportstyrelsen och även Statens haverikommission har gått igenom händelsen utan att vidta några åtgärder. Vi har dragit lärdom av hur vi skall köra fartygen i olika väderlekssituationer.

"Kaosresan" med M/S Visborg skedde den 26 februari.
"Kaosresan" med M/S Visborg skedde den 26 februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!