Karby gate platsen för biogassatsning

Biogasanläggningen som Gotlands betodlareförening vill skapa ska ligga intill Ragn-Sells sopanläggning mellan Roma och Dalhem. Den ska bära sig direkt och bli lönsammare med tiden.Projektet presenterades i  går kväll för föreningens medlemmar, inför beslut i augusti.

Gotland2008-06-19 04:00
Platsen har de fördelar som anses behövas för att anläggningen ska bli rationell och vinstgivande. I skisserna ingår planer på att etablera det första tankstället vid Lövsta. Men under det första året efter färdigställandet hösten 2010 räknar man med att exportera gasen till fastlandet, i väntan på att marknaden på ön tar fart.
I går fick 70-talet odlare för första gången ta del av det färdiga förslaget för betodlingens framtid på Gotland. En projektgrupp från betodlarföreningen och LRF har med hjälp av två konsulter konkretiserat idéerna avseende lokalisering, marknad och finansiering.
Betodlarföreningen har nu 206 medlemmar. I stort sett ingen odlar betor på ön i år. Biogasanläggningen är det fjärde förslaget som bearbetats, efter att tankar på etanolproduktion och annat övergivits.
Inför beslut på en extrastämma i augusti ska nu odlarna kunna diskutera förslaget på mer lokal nivå. Frågorna då blir förmodligen fler än på introduktionen i går. Men Rolf Fintzer och sonen Olof Andersson vet redan att de vill satsa på det här.
- Jo, absolut, det är nu eller aldrig. Det här verkar vara en intressant mix.
- Säger majoriteten ja på stämman så blir det en anläggning, menar ordförande i betodlareföreningen Svante Runfeldt.

Majoritetsägare
I biogasanläggningen kan flera olika grödor rötas och producera den metangas som sedan omvandlas till dels fordonsgas, dels gödsel, vilken kan ersätta exempelvis konstgödning. För odlarna handlar det om att hitta en bra mix av grödor som passar in i företagets övriga verksamhet.
Men det är också ekonomiska frågor att ta ställning till.
Konsulten Per-Olof Grymlings presenterade ett förslag på hur aktiefördelning och emission kan gå till i det tänkta företaget Gotlandsbetor AB.

2 000 hektar
Där skulle betodlarföreningen äga 15 procent av aktierna, odlarna tillsammans 55 procent och en utomstående partner 30 procent. Aktierna kan fördelas efter 2006 års betkvoter.
Då har genomsnittsodlaren 75 ton, vilket ger 845 aktier. Den tänkbara kursen ligger mellan femton och trettio kronor.
Anläggningsinvesteringen beräknas till 120 miljoner kronor, varav det så kallade ö-stödet till betodlarna utgör runt 30 miljoner.
En konkret kalkyl presenterades för det första verksamhetsåret, vilken resulterade i ett resultat på drygt 3, 2 miljoner, eller en avkastning på 9,8 procent.
Tanken är att anläggningen ska bära sig direkt, och att lönsamheten blir bättre när hemmamarknaden tar fart.
Enligt konsulten för själva anläggningen, Göran Wahlström, kan biogasen ersätta en betydande del av oljebaserade bränslen.
Anläggningen kan använda grödor från 2 000 hektar odling, vilket ger
8 000 kubikmeter gas samt gödsel för avsalu till 4 000 hektar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!