Karlavagnen öppnar filial i Visby

Efter 11 år på Visborgsgatan 61 och 3 år på Östra Tullgränd utökas Karlavagnens barnträdgård med en ny filial i Visby.
Den 1 april startar Waldorfverksamheten på Visborgsgatan 62, grannfastigheten till den nuvarande Karlavagnen.

Gotland2005-03-08 06:00
- Verksamheten på Östra Tullgränd har varit vilande i nio månader och det är den som nu flyttar in i det röda huset i hörnet vid Visborgsgatan och Gutevägen. Vi fick möjlighet att köpa fastigheten och det är ett unikt tillfälle som passar perfekt för oss, säger föreståndaren Margot Eriksson.
Vid den nya avdelningen till Karlavagnens barnträdgård kommer fröken från den tidigare verksamheten vid Östra Tullgränd att arbeta.

Fler barn
Där finns plats för dussinet barn i två grupper, en småbarns- och en syskongrupp.
Ett 30-tal barn finns i den nuvarande verksamheten, och när Karlavagnen expanderar finns utrymme för fler och nya barn. I Karlavagnens waldorfinspirerade barnträdgård tas barn emot i åldrarna mellan 1,5 år och upp till sexårsverksamhet.
Sedan väntar skolstart, antingen i den vanliga skolan eller vid Orionskolan med Waldorfinriktad pedagogik och nyöppnade dagiset Riddarsporren.

Lugn miljö
Men nu är det Karlavagnen som expanderar och intresset är stort från familjer med önskan om en lugn miljö för barnen i Waldorfpedagogisk anda.
- Vi vill skapa en oas på Karlavagnen för och med barnen. Vår verksamhet tar vid när föräldrarna själva inte har tid eller kan ta hand om sina små barn.
-Tanken är att barnen ska vila i trygghet att föräldrar och personal tillsammans har en samsyn om barnen, förklarar Margot Eriksson.
Karlavagnens filial har ännu inte fått något eget namn, men huset har invigts med afrikansk dans och fest. Nu ska interiören lasyrmålas med antroposofiska färger och därefter kan barn och pedagoger flytta in.

Distansutbildning
Efterfrågan på Waldorfutbildad personal är större än utbudet. För att råda bot på detta startar Karlavagnen på Gotland en distansutbildning.
Det är en fyraårig utbildning, med ett femte år för att bli diplomerad, som ska ske i samverkan med andra distansutbildningar i landet.
- Introduktionskursen startar till sommaren. För att delta i distansutbildningen finns inga formella förkunskapskrav, däremot krävs ett brinnande intresse för vårt arbete och utbildningen, förklarar Margot Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!