Kärleken är gränslös

De träffades på jobbet, precis som så många andra.Det var sommaren 2002.De starka känslorna för varandra var omtumlande för båda. På fler än ett sätt.I lördags gifte de sig i S:t Clemens ruin i Visby, Marika och Madeleine.

För Marika och Madeleine var det  självklart att visa sin kärlek öppet.

För Marika och Madeleine var det självklart att visa sin kärlek öppet.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-09-07 04:00
Marika Hallberg, 33 år, och Madeleine Abrahamsson, 29 år, är båda födda och uppvuxna på Gotland. Men Madeleine flyttade till fastlandet efter gymnasiet för att studera, och de två hade aldrig träffats.
Inte förrän sommaren för sju år sedan. Marika jobbade på ÖB i Visby. Hon hade sagt upp sig för att flytta till Stockholm, men skulle jobba kvar över sommaren, och fick i uppgift att introducera sommarvikarien Madeleine i jobbet.

Hade pojkvän
- Jag bodde med min pojkvän i Uppsala och levde väldigt heteronormativt. Jag hade aldrig ens funderat över att jag skulle kunna bli kär i en tjej. Så när jag träffade Marika vändes hela min värld upp och ned. Och det pirrade i magen, för första gången i mitt liv, berättar Madeleine.

Något saknades
Marika hade också bara varit tillsammans med killar, men mådde inte riktigt bra i de förhållandena. Det var något som saknades.
- Det var jag som stötte på dig, säger Madeleine till Marika. Jag visste ju inte hur det skulle tas emot, eller om mina känslor var besvarade. Men jag tänkte att om jag inte följer mina känslor, så kommer jag kanske att ångra det i hela mitt liv. Och jag är så glad att jag vågade!

Kärleken besvarad
För kärleken var besvarad. Och sedan dess har de varit ett par.
Madeleine återvände till Uppsala och utbildningen till gymnasielärare. Ett par veckor senare flyttade Marika till Stockholm för jobba i tre månader.
- Sedan flyttade jag till Uppsala för att studera. Och eftersom det var svårt att hitta bostad så flyttade jag in hos Madeleine. Bara tills jag hittat en egen bostad, var det tänkt. Men jag blev kvar, berättar Marika.

Öppna med sin kärlek
Trots att det var nytt för båda bestämde de sig för att vara öppna med sin kärlek, redan från början.
- Vi bestämde inte det egentligen. Det kändes bara så självklart och vi reflekterade inte ens över att dölja vad vi kände för varandra. Och vi har egentligen aldrig råkat ut för några glåpord eller negativa kommentarer.
- Det enda som kan vara lite jobbigt är folks blickar på stan. De tittar inte på ett otrevligt sätt, men de tittar, säger Marika.
- Det kan förstås bero på att vi är så snygga, skrattar Madeleine.

Ratar partnerskap
De förlovade sig 2004 och när riksdagen tidigt i våras beslutade att äktenskapslagstiftningen skulle bli könsneutral från den 1 maj i år bestämde sig Madeleine och Marika för att gifta sig.
- Det skulle aldrig falla oss in att ingå registrerat partnerskap, som några "andra klassens medborgare". Det är en självklarhet att lagen ska vara lika för alla människor.
Båda är glada över den ökade öppenheten och att människor i större utsträckning vågar visa sin kärlek - oavsett hur den ser ut.
- Jag tycker inte om att man delar in människor i olika fack, som hetero-, homo- och bisexuella. Det är egentligen irrelevant, för det handlar om att man blir kär i en människa och inte i ett kön. Människor som har förmågan att älska någon av samma kön ska vara stolta över det, säger Madeleine.

Gotland självklart
Deras familjer och vänner har tagit deras kärlek utan problem, de har sett hur lyckliga de är och hur bra de mår tillsammans.
Att de skulle gifta sig på Gotland kändes självklart. Men de vill inte gifta sig i kyrkan.
- Vi är inte troende, så det känns naturligt för oss att göra det borgerligt.
Madeleine och Marika vigdes av Anna Bauer.
- Kära brudpar. Det känns härligt att få använda det ordet på riktigt, sa hon bland annat vid den fina ceremonin i S:t Clemens ruin.

Såpbubblor
Klädda i vitt, och barfota, sa de ja till att ta varandra till en älskad människa och fru.
Vid vigseln och bröllopsfesten i lördags fanns 75 gäster. När vigselceremonin var över blåste alla såpbubblor kring de nygifta.
Den 1 maj i år blev Sveriges äktenskapslag könsneutral. Det gör det möjligt för två personer av samma kön att gifta sig. Samtidigt avskaffades lagen om registrerat partnerskap, som infördes 1995.
Den som redan har ett registrerat partnerskap kan om de vill omvandla det till ett äktenskap. Antingen genom en skriftlig anmälan till Skatteverket eller genom att vigas av en vigselförrättare.
Enligt lagen ska vigsel förrättas av personer som länsstyrelsen utsett att vara äktenskapsförrättare eller av en förordnad förrättare inom ett religiöst samfund.
När det gäller trossamfund kommer de som har vigselrätt inte att tvingas att viga samkönade par. Inom Svenska kyrkan pågår en diskussion om man ska göra det möjligt för de präster som vill att förrätta äktenskap även för par av samma kön. Frågan avgörs vid kyrkomötet nu i höst.
Nederländerna införde könsneutralt äktenskap 2001. Sedan dess har även Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Norge och några delstater i USA infört detta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om