Karnevalstämning i Osnabrück
I söndags avslutades de 26 internationella Hansedagarna. Denna gång var platsen för händelsen tyska Osnabrück i Niedersachsen.I fyra dagar fick politiker och mer eller mindre vanligt folk möjlighet att träffas och knyta kontakter.
Trots krig och umbäranden genom århundradena finns byggnaderna kvar i Osnabrück som vittnar om ett spännande och mäktigt förflutet. Under andra världskriget skadades staden svårt till följd av de allierades bombningar.
Karl den Store grundade 780 ett biskopssäte på platsen som sedan 1200-talet har omnämnts som staden Osnabrück.
Som en del av den mäktiga Hansan var Osnabrück vida berömt för sin linneindustri. Idag är textilindustrin fortfarande viktig men kompletteras av järn-, maskin-, metall-, textil- och pappersindustri. Det finns också ett universitet i Osnabrück. Det bor runt 160 000 människor i staden.
107 städer
Vid årets Hansedagar var 107 av 166 möjliga städer representerade. Majoriteten givetvis från Tyskland. På plats fanns också städer från de flesta Östersjöländerna. Från svensk sida var, som vanligt, Visby och Kalmar på plats.
Den klassiska Hansemarknaden fanns i år mitt i staden, rakt nedanför den mäktiga domen. Kyrkklockarna var storslagna och när man trodde att ljudvolymen nått sitt maximum, satte de verkligt stora klockorna i med sin klang. Mäktigt! Och det var inte bara domen som lät sin klang ljuda över staden. Inslaget av kyrkor i Osnabrück är stort.
Bodar och hus i mindre format skapade en internationell Hanseby, där invånarna gjorde sig förstådda med hjälp av gester, händer, minspel och att tala det egna språket allt högre. Om alla förstod varandra är svårt att säga - men av ansiktsuttrycken att döma så var det inget fel på humöret.
Otacksamt hedersuppdrag
Precis som förra året var det Medeltidsveckan som fått förtroendet att representera Visby. På plats i Osnabrück fanns Wivecka Schwartz, Vera och Veljo Pärli, Catharina Lübeck, Mona Eriksson, Claudia Deglau, Stefan Wramner och Maria Sundstedt.
Stefan och Maria hade fått den otacksamma uppgiften att, iklädda medeltida rustning, göra reklam för Visby och dra uppmärksamheten till Visbys markandsstånd. Plåt och läder är inte det bekvämaste man kan ha på sig när det är 30 grader varmt i skuggan.
Vad fanns då i marknadsbodarna? Jo, det vanliga. Broschyrer och information om de olika städerna, med allt från historia och till var de bästa krogarna finns.
Förutom att få ut ett antal tusen broschyrer och svara på frågor om Visby och Gotland, serverades i Gotlandshuset delikatesser som lammsalami och saffranspannkaka. Populärt såväl hos den tyska publiken, som hos övriga nationaliteter på marknadsplatsen.
Förutom marknaden bjöds boende och tillresta på föreläsningar i skiftande ämnen, från dagsaktuella politiska frågor till kulturhistoriska exposer. Teater och konserter både inom- och utomhus stod på programmet. Claes Holmgren, organist i Visby domkyrka, framförde en orgelkonsert på lördagen i S:t Katharinekyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!