Karolinska höjer priserna efter nybygge

Bygget av nya Karolinska gör att Stockholm kräver mer betalt för gotländska patienter. Nu ber hälso- och sjukvårdsnämnden om 21 miljoner extra för att klara prishöjningen.

Bygget av nya Karolinska beräknas kosta 57 miljarder kronor till år 2040.

Bygget av nya Karolinska beräknas kosta 57 miljarder kronor till år 2040.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gotland2019-12-12 08:03

Varje år skickar region Gotland ett antal patienter till Karolinska sjukhuset för vård som inte kan ges på Gotland. För det får regionen betala och nu är ett nytt avtal klart. Avtalet gäller för sjukhus i hela region Stockholm och priset för vården är betydligt högre än tidigare. Kostnaden beräknas landa på 20 miljoner kronor mer än beräknat. Samtidigt har avgiften till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag höjts och hälso- och sjukvårdsnämnden tvingas därför att be regionfullmäktige om 21 miljoner extra för nästa år.

– Det här kunde vi inte förutse och vi har inget val utan måste ansöka om mer pengar, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

De ökade kostnaderna beror på att akutsjukhusen i Region Stockholm kommer att producera mindre vård vilket ger en högre självkostnad. Stockholm har också gjort stora investeringar, till exempel bygget av nya Karolinska, som beräknas kosta 57 miljarder till år 2040. Dessutom har de förmånliga priser som Gotland haft på Karolinska försvunnit och Gotland måste nu börja betala den faktiska självkostnaden.

– Vi har inte direkt något utmärkt förhandlingsläge. Vården i Stockholm ska spara 1,6 miljarder kronor. Och vi har fortfarande fått rabatt, säger Mats-Ola Rödén.

Det han syftar på är den prissänkning med 12,5 procent på köpt vård från Karolinska som region Gotland ändå lyckats förhandla sig till. Det innebär att vården på Karolinska kostar lika mycket som på övriga akutsjukhus i Stockholm. Men rabatten gäller bara för 2020. Inför 2021 kommer priserna att tas upp för diskussion igen. Därför kommer region Gotland, om det är möjligt utan att riskera patientsäkerheten, att börja försöka remittera en del patienter till andra sjukhus där priset är något lägre.

– Vi har också höjt prisnivån för stockholmare som vårdas här på Gotland. Så vi kommer att öka våra intäkter en del, säger Mats-Ola Rödén.

Samtidigt pågår en ständig diskussion på hälso- och sjukvårdsförvaltningen om möjligheten att skicka patienter till andra regioner än Stockholm. 

– Men vi har sett att priserna är ungefär på samma nivå som i Stockholm, säger Mats-Ola Rödén.

Någon tvekan om att Hälso- och sjukvårdsnämnden ska få de 21 extra miljoner de begär från fullmäktige finns inte hos Mats-Ola Rödén.

– Vi får dem. Annars får det en stark påverkan på budgeten för 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!