Kärrbrink är redo för krig

Jesper Kärrbrink, vd för Svenska Spel, är rädd för en uppdelning av det statliga bolaget.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-09-07 04:00

-Att bryta upp guldklimpen är ett hot mot Gotland. Jag är övertygad om att det kommer att påverka arbetsmarknaden här, säger han.

Spelmonopolet är föremål för granskning.
Om 18 månader ska regeringens utredare Jan Nyrén lämna sin syn på vilka regler som ska gälla för svenskarnas spelande i framtiden.
EU-kommissionen har under flera år försökt få Sverige att avskaffa spelmonopolet.
Men för några dagar sedan meddelade regeringen att Sverige inte tänker lyda kommissionens uppmaning. Sverige riskerar därför stämning för brott mot Romfördraget.

"Organisation är byggd för krig"
Jesper Kärrbrink ler åt frågan om Svenska Spel fruktar en uppluckring av spelmonopolet.
-Vi kör över konkurrenterna till lunch. Hela vår organisation är byggd för krig. Konkurrens betyder ju att även vi får lika regler på marknaden, säger han.
Han påstår att de utländska spelbolagens bästa tid är nu-medan de fortfarande slipper tävla med det statliga bolaget.
-Se bara hur det gick med nätpokern. Där tog vi 35 procent av marknaden på ett år, säger Jesper Kärrbrink självsäkert.
Men debatten om spelmonopolet skapar också oro. Om fler aktörer släpps in på den svenska marknaden kan kraven på en uppdelning av Svenska Spel komma att öka.
-Det kan höjas dumdristiga röster som vill sälja ut delar av bolaget. Det är fel, då minskar vår möjlighet att driva ett ansvarsfullt spel, och det är dessutom ett hot mot arbetstillfällen på Gotland. Man slog ju en gång ihop Tipstjänst och Penninglotteriet för att skapa ett starkt bolag, konstaterar Jesper Kärrbrink.

Gigantiska möjligheter?
Om spelmonopolet luckras upp och Svenska Spel får lov att konkurrera på utländska marknader öppnar sig gigantiska möjligheter, hävdar vd:n.
-Men bara för att vi är bra på det vi gör i Sverige betyder inte det att vi blir bra i Frankrike. Och det behöver inte betyda att vi växer i Sverige. Kanske räcker det med en liten stab här och så köper vi resten i det andra landet.
Som ersättning för de arbetstillfällen som försvann från Gotland när militära utbildningsförband lades ner beslutade politikerna för ett par år sedan att flytta andra myndigheter till ön.
Med på listan fanns även Svenska Spel-trots att det inte är en myndighet.
-Det var mycket förvånande att vi ens fanns med i den matematiken, säger Jesper Kärrbrink i dag.

Ingen tidsplan
Planen var att bolaget skulle lägga 200 jobb på Gotland.
Men det var aldrig sagt från politiskt håll när expansionen skulle vara klar.
Sedan början av 2005 har 80 nya jobb skapats på Gotland inom bolaget. 50 arbetstillfällen inom kundtjänst och it-stöd har flyttats från Sundbyberg och 30 nya jobb har skapats sedan Svenska Spel fick tillstånd att driva nätpoker och bingo.
-Jag tycker att vi tar vårt ansvar, men vi kan inte hitta på grejer bara för att kunna anställa mer personal, säger Jesper Kärrbrink.

Allt nytt ska till Gotland
För närvarande arbetar ungefär 350 personer vid kontoret i Visby, och 275 i Sundbyberg. Ambitionen är att förlägga all ny verksamhet till Gotland.
Anders Åkesson (c), riksdagsledamot för Kalmar och ledamot ikulturutskottet, tycker inte att bolagets expansion i Visby går tillräckligt fort. Han tror att Svenska Spels ägare-staten-kan tvingas att öka trycket på bolaget att flytta fler jobb till Gotland.
-Det har ställts löften som inte infriats. Uppenbarligen saknas det ägardirektiv, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om