KARTA: Här är Gotlands 14 ödekyrkogårdar

Det finns hundratals ödekyrkogårdar runtom i landet, ibland mitt i städer och parker utan att de som bor eller rör sig i området är medvetna om det.

På Norsholmen på Fårö finns lämningar efter en begravningsplats där minst fem människor begravts under 1300-1400-talen.

På Norsholmen på Fårö finns lämningar efter en begravningsplats där minst fem människor begravts under 1300-1400-talen.

Foto: Mona Staflin/arkiv

Gotland2019-11-06 20:04

En park i stadsdelen Östermalm i Stockholm har tidigare varit en kyrkogård där 10 000 personer begravdes. I Falköpings kommun finns hela 22 ödekyrkogårdar och i Emmabodas kommun finns 31 gamla pest- eller kolerakyrkogårdar, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som uppger att det finns totalt 454 ödekyrkogårdar runt om i landet.

– Vissa av de gamla kyrkogårdarna är väldigt tydliga, det kan till exempel finnas en kyrkomur, kyrkogrund och någon enstaka gravsten kvar. I vissa fall är det bara en åkermark, där man utifrån gammalt kartmaterial har kunnat se att det har funnits en kyrkogård där, säger Johan Andersson, antikvarie på Riksantikvarieämbetets informationsavdelning.

En av anledningarna till att kyrkogårdar lämnats öde är att de har tillhört olika församlingar som slagits ihop, och att man efter hopslagningen valt att överge en av kyrkogårdarna, berättar Johan Andersson.

Utöver de 454 ödekyrkogårdarna finns också gamla pest- eller kolerakyrkogårdar registrerade på 682 platser i Sverige. Pesten kom till Sverige för första gången under mitten av 1300-talet, och det sista stora utbrottet inträffade i början av 1700-talet. Koleran kom till Sverige på 1800-talet.

– Pest- eller koleragravarna kopplas till de stora epidemierna som har förekommit i Sverige. Det var många som dog och man visste om att det fanns en smittorisk, därför ville man ofta särskilja deras gravplatser från andra. Det är också därför just de kyrkogårdarna ofta låg lite längre bort från bebyggelsen, säger Johan Andersson.

De som tycker att kyrkogårdar är lite kusliga tänker kanske till en extra gång innan de flyttar in i ett hus nära en kyrkogård. Men det kan vara så att den närmaste kyrkogården ligger närmare än vad man tror. Över 400 000 personer i Sverige bor mindre än en kilometer från en ödekyrkogård och nära en halv miljon bor mindre än en kilometer från en pest- eller kolerakyrkogård, enligt SCB.

På Fårö finns flera gamla begravningsplatser, exempelvis "Engelska kyrkogården" där engelska sjömän som dött i kolera begravdes år 1854.
På Fårö finns flera gamla begravningsplatser, exempelvis "Engelska kyrkogården" där engelska sjömän som dött i kolera begravdes år 1854.
Ödekyrkogårdar i Sverige

Kommunerna med flest ödekyrkogårdar:

Kristianstad 35, varav 27 pest/kolerakyrkogårdar

Emmaboda 31 pest/kolerakyrkogårdar

Lidköping 26, varav 13 pest/kolerakyrkogårdar

Falköping 23, varav 1 pest/kolerakyrkogård

Vara 20,varav 11 pest/kolerakyrkogårdar

Växjö 17, varav 9 pest/kolerakyrkogårdar

Göteborg 15, varav 4 pest/kolerakyrkogårdar

Hässleholm 15, varav 14 pest/kolerakyrkogårdar

Uppvidinge 15 pest/kolerakyrkogårdar

Gotland 14, varav 5 pest/kolerakyrkogårdar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!