Kartan som visar var översvämningsrisken är som högst

Region Gotland har tillsammans med SMHI tagit fram en översvämningskarta som ska hjälpa regionen att klimatanpassa och förebygga risker för översvämningar.

För mycket vatten på en och samma gång påverkar flera delar av samhället. Så här såg det ut för några år sedan i Visby.

För mycket vatten på en och samma gång påverkar flera delar av samhället. Så här såg det ut för några år sedan i Visby.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2023-03-14 07:03

Att klimatet förändras är just ingen nyhet, men i takt med att isarna smälter och fenomen som skyfall och översvämningar blir allt vanligare, har regionen tagit fram en karta som visar vilka områden som har störst risk att svämma över. Den visar områden som påverkas både vid kraftigare skyfall som kan inträffa redan i dag, men även på sikt i takt med att havsnivåerna höjs på grund av klimatförändringar.

undefined
För mycket vatten på en och samma gång påverkar flera delar av samhället. Så här såg det ut för några år sedan i Visby.

Av kartan att döma är det stora delar av Gotland som riskerar påverkas och svämma över vid sådana skyfall som kallas 100-årsregn.

– Kartan visar potentiella områden för översvämning av ett 100-årsregn. Vi har räknat på ett sådant skyfall med fyra timmars varaktighet och ser då i kartan översvämmade områden med 10 centimeter respektive en meter vattendjup. Att det är färre områden med en meter vattendjup beror på topografin, det är helt enkelt färre platser som är så djupa att vatten kan samlas och bli en meter djupa. Det är lättare att det samlas vatten med 10 centimeters djup, säger Johanna Snöbohm, fysisk planerare på samhällsbyggnadsförvaltningen som varit med och tagit fram kartan.

Men högvattenhändelser på en meter existerar redan i dag:

– Det finns ”normala” högvattenhändelser som beror på låg- eller högtryck över Östersjön och som gör att vattnet både kan tryckas undan eller upp längs kusterna. Ju mer havsnivån höjs i framtiden desto längre upp på land kommer dessa högvattenhändelser också att kunna nå.

OBS. Kartan tar lång tid på sig att ladda:

Problem som kommer med både skyfall och havsnivåhöjningar är till exempel att de ledningssystem som är avsedda att ta hand om dagvatten oftast inte har kapacitet att ta hand om den volym med nederbörd som faller vid ett skyfall. Därför riskerar det bli översvämningar med påverkan på exempelvis bostäder, vägar och elnät och med det även minskad tillgänglighet till viktiga samhällsfunktioner, enligt regionen.

– Många insatser kommer att behöva göras för att anpassa samhället till ett förändrat klimat, med högre temperaturer, fler intensiva skyfall och en höjd havsyta, säger Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör.

undefined
Lise Langseth, samhällsbyggnadsdirektör vid Region Gotland menar att många insatser kommer behövas för att anpassa samhället till ett förändrat klimat.

Vad gäller mer permanenta höjda havsnivåer som påverkar exempelvis infrastruktur kan man undra hur långt fram i tiden det ligger. Nathalie Ahlstedt Mantel är verksamhetsutvecklare på regionens teknikförvaltning:

– Vi vet att havet höjs till följd av klimatförändringarna, men det finns en osäkerhet i takten. Klimatförändringarna beror på hur stora de globala utsläppen är. Ju mer utsläpp desto mer intensiva klimatförändringar. Det är svårt att säga exakt när en enmetershöjning kommer hända, men vi vet att det kommer göra det. När vi arbetar med klimatanpassningsplanen ser vi på scenarier som är ungefär 80-100 år fram i tiden.

undefined
Nathalie Ahlstedt Mantel är verksamhetsutvecklare vid regionens teknikförvaltning.

Ni säger att vi behöver klimatanpassa och förebygga risker – och att kartan är ett verktyg i det arbetet – har du några konkreta exempel?

– Ofta handlar det vid skyfall om att leda bort stora mängder vatten. Det kan ske genom att exempelvis leda vatten till grönområden som svämmas över i stället för att vattnet hamnar i bostadsområden. Olika kommuner har olika behov, och klimatanpassar därför också på olika sätt, säger hon och fortsätter:

– På Gotland arbetar vi nu tillsammans med SMHI för att ta fram en klimatanpassningsplan. När den är klar senare i år kommer vi kunna visa på vilka åtgärder som vi föreslår för Gotland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!