Kartor och information på nätet
Sveriges alla 1,7 miljoner fornlämningar finns redovisade på nätet, med utförliga beskrivningar och kartor.- Vi måste enligt lag offentliggöra dem, säger Malin Blomqvist, enhetschef vid Riksantikvarieämbetet.
- Myndigheternas information faller under Offentlighetsprincipen, vi måste alltså visa upp den, säger Malin Blomqvist.
Kunskap bästa skyddet
1938 började den stora fornminnesinventeringen i Sverige. Alla fasta fornlämningar trycktes därpå upp på lantmäteriets ekonomiska kartor.
- Så uppgifterna har funnits på papper långt före digitaliseringen, säger hon.
Malin Blomqvist säger också att det finns mycket positivt med den öppna informationen.
- Kunskap ger bästa skyddet, brukar man säga. I dag utsätts många fornminnen för skadegörelse just därför att man inte känner till dem, säger hon.
Men för att i viss mån försvåra för plundrare och andra oseriösa nätletare brukar myndigheten låta vissa fornfynd ligga till sig innan de offentliggörs.
- På vissa platser gör vi numera alltid en efterundersökning, för att försöka hitta så mycket som möjligt innan de offentliggörs.
Markägare har alltid skyldighet att undersöka marken innan man använder den till något nytt, till exempel bygger hus eller vägar. Då kopplas länsstyrelsen in med sin kunskap.
- Och då kan också Fornsök vara ett bra hjälpmedel. Men lantbrukarna har förstås ingen sådan skyldighet när de plöjer och harvar där de alltid gjort det, säger Blomqvist.
Som en öppen bank
Hon säger att det är förskräckligt med grav- och skattplundrare. I vilken mån de använder sig att Riksantikvarieämbetets uppgifter vet myndigheten inte.
- Vi samarbetar med många myndigheter för att stävja plundringen. Det vi förstått är att brotten ofta är välorganiserade. Förövarna har bra koll på när lantbrukarna plöjer och de vet var bostadshusen är belägna.
Majvor Östergren, länsantikvarie vid länsstyrelsen på Gotland, fnyser åt resonemanget om att kunskap skulle ge skydd åt fornminnena.
- Föremålen är ju inte skyddade! När informationen läggs ut på nätet är det som att öppna dörren till banken och säga att banken ska vara skyddad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!