Kassapersonalens välmående är nytt fokus

Butikernas kassalinjer är en arbetsmiljöfälla. Nu vill Arbetsmiljöverket få bukt med tunga lyft och dåliga arbetsställningar. På Biltema jobbar man aktivt mot skador. "I slutändan tjänar man på det", säger Joakim Uddin.

Maxtiden i kassan är två timmar åt gången men ofta blir det kortare än så, säger Joakim Uddin som är skyddsombud på Biltema i Visby.

Maxtiden i kassan är två timmar åt gången men ofta blir det kortare än så, säger Joakim Uddin som är skyddsombud på Biltema i Visby.

Foto: Emil Karlsson

Gotland2020-01-28 10:09

Tunga lyft, påfrestande arbetsställningar och repetitiva rörelser är vardag för butikspersonal runt om i landet. Hos kassapersonalen är det belastningsrelaterade skador som står för 77 procent av de anmälda arbetssjukdomarna. Nu lanserar Arbetsmiljöverket en punktinsats för att komma till rätta med problemen.  

– När arbetet blir alltför repetitivt ökar risken för belastningsskador. Nu kommer vi besöka större butiker och måleriföretag i hela landet, även på Gotland, för att se över de rutiner som finns, säger Heli Aarnipuro, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Just i kassapersonalens fall är det ofta nacke, axlar, armar och händer som tar stryk.

– I butiker där det finns fler än 20 anställda ser vi att det finns tillfällen under dagarna då köerna till kassan blir långa, då ökar det repetitiva. Det kan handla om att man lyfter och scannar tunga varor under längre perioder, säger Heli Aarnipuro. 

Biltema i Visby är en av butikerna på Gotland som jobbar hårt med de förebyggande rutinerna.

– Det är egentligen inga konstigheter, personalen sitter i kassan max två timmar i taget. De kan variera mellan att stå eller sitta ned och några tunga lyft ska inte behöva förekomma då våra scanners har långa sladdar som kan dras till kundvagnarna, säger Biltemas skyddsombud Joakim Uddin. 

– Det är ju inte en speciellt stor insats för en större butik att se till så arbetsmiljön är bra för personalen. Och i slutändan tjänar man på det, det kostar massvis att ha sjukskriven personal eller att hela tiden behöva nyanställa folk.

I statistiken är det en grupp som sticker ut bland kassapersonalen: Det är bland de unga, mellan 18-24 år, som flest skador rapporteras. 

– Att arbeta en butikskassa är det första riktiga jobbet för många. Man är själv oerfaren och känner inte till de risker som finns. Samtidigt vet arbetsgivaren att du bara kommer att vara kvar en kortare tid innan du söker dig vidare till studier eller annat jobb och därför läggs inte resurser på att lära dig ordentligt, säger Heli Aarnipuro. 

Men i slutändan faller ansvaret för att personalen inte ska skada sig ändå på arbetsgivaren. 

– Det är arbetsgivaren som ansvarar för att rutiner finns. Det är också arbetsgivaren som ska se till att personalen förstår och följer instruktionerna, säger Heli Aarnipuro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!