Kassaregistren lämnades till återvinningen
Kassaregistren stod uppställda i företagets lokaler i flera månader efter kontrollen. Sen lämnades de till återvinningen i Visby. Hade kassorna varit intressanta borde de väl ha tagits in för undersökning.
Visbykrögaren förnekade helt att han lämnat oriktiga uppgifter genom undanhållande av intäkter när rättegången i går inleddes vid Gotlands tingsrätt. Bitvis var det en komplicerad och detaljerad genomgång av de transaktioner och ändrade inslag i form av återköp, raderingar, nollställningar med mera som gjorts eller inte gjorts i de aktuella kassaregistren.
900 000
Enligt åtalet har krögaren under 1 maj-11 augusti 2006 uppsåtligen lämnat oriktiga uppgifter avseende mervärdeskatt och arbetsgivaravgifter i skattedeklarationer vilka ingetts till Skatteverket på Gotland. Därigenom har fara uppstått för att skatt skulle komma att undandras det allmänna eller felaktigt tillgodoräknas eller återbetalas till honom eller annan med totalt 882 274 kronor fördelat på 544 755 kronor i arbetsgivaravgifter och 337 519 kronor i mervärdeskatt. Sammanlagt har cirka 1,7 miljoner kronor undanhållits från den redovisade försäljningen.
Krögaren vidgick att han tog hand om gårdagens transaktioner när han kom till restaurangen på morgonen. Kvällstid var andra ansvariga. Några krympningar av försäljningssummorna hade han inte ägnat sig åt. De tekniska detaljerna samt skatter och bokföring var han dock inte hemma på utan själva redovisningen sköttes av en byrå.
Den skattekontroll som åtalet bygger på beslutades 23 mars 2006 och genomfördes 11 augusti. Det är kassaregistren för entrén, baren och garderoben som ligger till grund för den analys som Skatteverket sedan genomfört av de nerladdade registren. Enligt deras slutsatser har omsättningen krympts i efterhand via manipulationer av registren.
Kassaregistren
De tre Casioregistren spelar för övrigt något av en huvudroll (även bokstavligen i en film från Casios huvudkontor i Stockholm om registrens funktion som det visades några minuter av under förhandlingarna) eftersom krögaren fick höra att han var föremål för någon form av kontroll.
- En politiker i stan pratade om mig. Jag tog då kontakt med polisen, blev kallad till möte dagen därpå och blev då delgiven misstanke om skattebrott, jag hade tidigare inte haft något alls att göra med skattemyndigheten.
- Där raserades mitt liv, en miljon togs från mitt konto (som betalningssäkring), jag blev frihetsberövad, det var omöjligt att arbeta vidare.
Krogen, som han byggt upp, arrenderades ut och han har sedan inte haft med driften att göra.
Den politiker som avslöjade att något var på gång visade sig senare vara kommunalrådet Lars Thomsson. På grund av detta så skulle också de aktuella kassaregistren ha hunnit förstöras innan de kunde granskas vidare och var försvunna när ekobrottsmyndigheten skulle ta dem i beslag. Därför kunde perioden före/efter maj-augusti inte granskas.
- Finns kassaapparaterna kvar, frågade vice chefsåklagare Thomas Langrot vid första ekobrottskammaren i Stockholm.
- De var ju utdömda av Skattemyndigheten så de byttes ut. De stod i företagets lokaler i några månader innan de lämnades till återvinningen i Visby när vi städade. Det är obegripligt att inte Skattemyndigheten begärt att få in dem, då hade jag inte behövt sitta här. Varför ska jag ha kassaapparater som inte fungerar, undrade krögaren.
- Var det rätt av dig att slänga dem?
- Jag har inte slängt dem utan lämnat dem till återvinning.
Även krögarens försvarare, Glenn Bejerstrand, frågade en hel del om kassornas öde.
- Vi skaffade nya för att integrera det hela och få ett smidigare program. De gamla lämnades till återvinning, även gamla räknemaskiner kom med.
Krögaren lämnade också in en egen polisanmälan. Eftersom det fanns många på företaget så ville han ha en undersökning gjord för att eliminera misstankar men undersökningen gav inget konkret resultat.
- Har du någon aning om hur det har gått till, undrade Glenn Bejerstrand om de påstådda transaktionerna.
- Nej.
Studiebesök
Björn Karlsson vid Skatteverket i Linköping var inkallad som åklagarvittne. Han är skatterevisor och arbetar heltid med restaurangrevisioner. Han har analyserat de siffror som man hade tillgång till och slutsatsen var att försäljningar hade krympts i efterhand. Han var också med vid besöket vid Casios huvudkontor i Stockholm.
- Vi har inte tillgång till kassor och ville provslå sådana av samma sort som i utredningen. Vi hade med en lista på inslag vi ville göra.
Vid tillfället togs också en cirka 40 minuter lång film som det spelades upp några minuter ur och som visade Casioregister i arbete.
Glenn Bejerstrand undrade varför man åkte dit först ett år efter kontrollen.
- Jag kan inte svara på det. Vi kom på det men nu kan jag inte säga när tanken föddes, svarade Björn Karlsson.
Rättegången fortsätter under onsdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!