Kastanjen ­ en livlina för många...

Det finns en kommunal verksamhet som lever en ganska anonym tillvaro. Men för många är det en livlina. Den heter Kastanjen. Det är en öppen verksamhet för att hjälpa psykiskt sjuka att få självförtroende och komma ut i samhället igen.
Det handlar om psykiskt sjuka ­ med både sociala och mentala problem ­ som man försöker hjälpa på fötter igen. I samma lokaler som Kastanjen finns också RSMH, riksförbundet för social och mental hälsa, som driver verksamhet ideellt och samarbetar med Kastanjen.

Gotland2002-06-01 04:00
Det började som ett projekt i gamla markan på A7-området. Sedan ett par år är det nu en fast verksamhet inom kommunens vård och omsorg. Fyra anställda som kallas för handledare har hand om 27 deltagare. Men behovet är större än så. Allt fler mår dåligt. Ett stort problem är att hitta dem och få kontakt för att kunna stötta och hjälpa.
<span class=MR>Att stärka självförtroendet</span>
­ Det handlar om att hjälpa deltagarna, stärka deras självförtroende, få dem att komma hit i stället för att sitta hemma. Vi ger social träning och försöker också hitta arbetsuppgifter inom kommunen för dem. Vi har också en uppsökande verksamhet och gör hembesök, för att försöka hitta de personer som behöver hjälp att komma ut i samhället igen. Många sitter ensamma och isolerade och vågar inte gå ut, säger handledaren Christoffer Steen.
­ Vi jobbar för att de ska komma ut i samhället igen. Många av våra deltagare har börjat studera och en har börjat på ett riktigt jobb. Men samtidigt är det ett stort problem att få kontakt med dem som behöver hjälp. Dels att få reda på vilka det är, dels så kan man inte bara klampa in hemma hos dem, säger handledaren Johnny Wigström.
Det finns en undersökning som visar att av dem som har blivit psykiskt sjuka så är det cirka 75 procent som efter tre månader hemma har tappat den sociala kontakten. De blir sittande i sina lägenheter.
<span class=MR>Tio år i lägenheten</span>
­ En kille som vi fick kontakt med satt i sin lägenhet i tio års tid efter det att han hade fått en stroke. Han kunde inte gå längre. Men vi lyckades få i gång honom så att han i dag till och med kan springa. Nu är han på arbetsträning. I vintras hade vi också ett par andra som inte vågade gå ut från sina lägenheter, berättar Johnny Wigström.
Man försöker genom samarbete med psykiatrin, RSMH, försäkringskassan, socialtjänsten med flera att söka reda på dem som behöver hjälp.
Kastanjen är den enda kommunala verksamheten i sitt slag. Psykiatrin har också daglig verksamhet men det är i form av medicinsk verksamhet på Länna och vid filialerna Bråtet i Slite och Läkarvillan i Hemse.
<span class=MR>Kamratringen</span>
Så finns den ideella sidan i form av RSMH-Kamratringen, som också finns i samma lokaler som Kastanjen och som gör mycket stora insatser för att hjälpa och stötta. Föreningen, där många av Kastanjens deltagare är medlemmar, bedriver verksamheter både dagar, kvällar och under helgerna för medlemmarna.
­ Dagtid har vi bland annat datakurser och vi har en panikångestgrupp, berättar Gudrun Karlström, som ansvarar för dagverksamheten.
Men att berätta om allt som RSMH-Kamratringen gör är ett helt kapitel för sig. Det här handlar mest om Kastanjen. I dag lördag ordnar man där en loppmarknad på parkeringen utanför Previahuset. De kommunala anslagen är inte så stora. De pengar man får in på loppmarknaden skall gå till att hitta på något kul för de 27 deltagarna, som är knutna till Kastanjen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om