Katten, vilken kampanj!
Djurskyddet Sverige vill att det ska bli obligatoriskt att märka och registrera katter. Jordbruksverket ska uppvaktas med krav på lagstadgat skydd för vårt vanligaste husdjur. I dagarna finns Djurskyddets representanter i Östercentrum för att informera om kampanjen.
Under mars månad pågår flera aktiviteter runt om i landet med katten i fokus. Under fredagen och lördagen finns Djurskyddet Gotland och representanter för Gotlands katthem på plats i Gallerian på Östercentrum för att informera om arbetet och om katter i allmänhet.
Namninsamling
Organisationen sponsrar tv-programmet "Hitta hem" som handlar om övergivna och vanvårdade katter.
De bidrar också till att man under några veckor kan kastrera och id-märka sin katt till en lägre kostnad än normalt på Gotlands Smådjursklinik. Djurskyddets namninsamling som ska överlämnas till jordbruksverket med krav på liknande lagstiftning som för hundar beträffande märkning och registrering pågår hela året.
Målet är att ingen katt ska vara hem- eller ägarlös. Katten är i dag vårt vanligaste husdjur. Enligt färsk statistik finns djur i vart tredje hushåll. Det finns 1,3 miljoner katter och 730 000 hundar i Sverige och på Gotland är katten det vanligaste husdjuret. Men det finns enligt Djurskyddet också 100 000-tals hemlösa katter, bland annat sådana som varit så kallade "sommarkatter".
Man vill slå hål på myten om att katter klarar sig själva. Den enda på riktigt vilda katt som finns i landet är lokatten. Alla andra är förvildade husdjur som behöver mat och omvårdnad för att inte lida och duka under av svält, kyla och sjukdomar.
Tusen nya hem
Sedan några år tillbaka finns Gotlands Katthem som arbetar med liknande mål som Djurskyddet, att genom kastrering och registrering minska antalet övergivna katter.
- Vi har sedan starten hittat nya hem åt ungefär 1 000 katter, berättar Anita Salomonsson som är en av de aktiva vid katthemmet där runt 100 katter nu vistas och får vård i väntan på nya ägare.
- Kattkolonier som lever mer eller mindre vilt och förökar sig är ett stort problem på ön. Vi ser till att många blir kastrerade. De katter som vi räddar och all den positiva respons vi får gör att man orkar fortsätta trots att det kan kännas hopplöst ibland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!