Kattfamilj räddad efter vanvårdsärende

En katt med fyra ungar hittades av länsstyrelsen i ett vanvårdsärende på en gård under vintern. Utan Kattstödet hade kattfamiljen kanske inte varit i livet idag. När Gotlands katthem gick i konkurs, tog Kattstödet över all verksamhet.

Birgitta Wintland på Kattstödet fick akut ta hand om en hel kattfamilj i samband med att länsstyrelsen hanterade ett vanvårdsäarende.

Birgitta Wintland på Kattstödet fick akut ta hand om en hel kattfamilj i samband med att länsstyrelsen hanterade ett vanvårdsäarende.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-01-27 09:03

Kattstödets främsta målsättning är att hjälpa hemlösa och förvildade katter på Gotland och arbeta förebyggande för en minskning av detta bestånd.

– Det finns exempel på gårdar vi besökt med upp till ett 70-tal vuxna katter och ett stort antal ungar, ger Birgitta Wintland som exempel.

Hon startade Gotlands katthem och efter många år skänkte hon gården, där katterna bor, till föreningen. För ett år sedan gick föreningen i konkurs och då köpte hon tillbaka katthemmet av konkursförvaltaren. Länge såg det ut som att det skulle bli en del pengar över till katterna men så blev det inte.

Idag har Kattstödet tagit omtag med nya lokaler mitt emot Linds växthus i Visby där de samlar in pengar genom att sälja skänkta second hand-varor.

– Vi är superglada för den här lokalen, det är bra läge och bra hyresvärd. Dessutom finns det möjlighet att utöka,. Att folk skänker saker som vi kan sälja är en förutsättning för att vi ska kunna ta hand om hemlösa katter även i fortsättningen och jobba förebyggande säger Birgitta Wintland.

– Veterinärkostnaderna är störst men katterna behöver mat och omvårdnad också. Drift-och underhåll av två stora kattstall är kostsamt. Drivmedel är också en stor post, då vårt fältarbete innebär många och långa resor.

Det mesta arbetet utförs av volontärer som jobbar gratis men en och en halv tjänst med arbetsmarknadsstöd ingår.

Ett avtal med länsstyrelsen innebär att Kattstödet tar hand om hemlösa katter akut i samband med vanvårdsärenden. Privatpersoner hör också av sig till Kattstödet om till synes ägarlösa katter.

– Folk kontaktar oss när de ser en katt som de bedömer vara hemlös, i dåligt skick, sjuk eller skadad.

Första rådet är att fråga runt i grannskapet och sedan kolla annonser om bortsprungna katter på Facebooksidan "Förlorade och upphittade katter på Gotland".

– Oftast ber vi folk som kontaktar oss, att de dröjer, men håller koll på katten. Skadade och sjuka katter eller kattmammor med ungar är däremot akuta fall.

Förutom att ta hand om hemlösa katter är det förebyggande arbetet viktigt.

– Vi jobbar med uppsökande verksamhet, inventerar kattbeståndet och hjälper till att begränsa antalet katter.

ID-märkning och kastrering är ett led i detta arbete och målet är att inga katter ska vara hemlösa eller lida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!