Katthemmet: Kastrera katten!

Enhetschefen på Gotlands Katthem vill påminna att kattägande turister inte är så oansvariga som många gotlänningar vill tro.

Sofia Skans håller i katten Hemingway.

Sofia Skans håller i katten Hemingway.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2014-07-17 11:51

På katthemmet i Follingbo går telefonerna varma. Många är de som ringer och vill att katthemmet ska ta hand om deras katter eller katter som de sett stryka omkring i sin närhet. I samtalen beklagar sig gotlänningar ofta över turisters behandling av katter, enligt Sofia Skans, enhetschef på Gotlands Katthem.

– Visst händer det att turister gör sig av med katter lättvindigt, men inte i den utsträckningen som gotlänningar vill tro. "De där jäkla oansvariga turisterna" hör jag ofta, men det kan handla om en katt som någon saknar, säger hon.

Ofta mer än sällan är turister måna att boka om sina hemresor, om deras katt har förvunnit.

Sofia Skans tycker att personer som vill göra sig av med en katt ska ha mer tålamod.

– Det är aldrig helt omöjligt att hitta ett nytt hem för katten. Men här har vi sådan kö att vissa personer talar om avlivning när de får höra att vi inte kan ta in katten direkt, säger hon.

Ett stort problem som enhetschefen ser med katthållningen på ön är att katter släpps ut, okastrerade, alltför tidigt. Ett annat är att gårdskatter, råttfångarna, sällan kastreras.

– Det är en seglivad myt att kastrerad katt är en sämre jägare, det stämmer inte, säger Sofia Skans.

Att kastrera, id-märka och registrera en katt är det viktigate att tänka på innan man släpper ut en katt.

– Okastrerade katter kan gå länge och föröka sig, säger Sofia Skans.

Och ska man exempelvis flytta från gård till mindre lägenhet, tycker hon att man ändå ska pröva ta med sig katten.

– Hos oss kommer katten också sitta instängd en tid, i en främmande miljö. Katter kan faktiskt anpassa sig till nya omgivningar, det går att flytta med en katt.

Katthemmet är ekonomiskt beroende av de loppisar som drivs i den ideella föreningens regi, samt medlemsavgifter och gåvor.

– Vi går back på varenda katt vi säljer från katthemmet. Det saknas alltid pengar, och det är framförallt svårt att få ihop tillräckligt med personal, säger Sofia Skans.

En katt från Gotlands Katthem kostar 1000 kronor, och då har katterna blivit undersökta av veterinär, kastrerade, avmaskade, öronmärkta och vaccinerade.

Under sommaren har hittills 25 kattungar kommit in till katthemmet. Allihop kommer att bli omplacerade till nya hem till hösten, enligt enhetschefen.

– Tack och lov köper många äldre katter också, då de vill slippa ungkattstiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om