Organisationen Djurskyddet uppskattar att det i dagsläget finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige. Hur många det finns på Gotland finns det ingen statistik över, men att problemet även finns på ön bekräftas bland annat av att Kattstödet Gotland existerar och behövs. I nuläget bor drygt 100 katter på den ideella organisationens katthem i Follingbo samt utplacerade på diverse stödhem.
Christina Åkerblad har arbetat ideellt på Kattstödet Gotland under två år, och hon säger att det, tvärtemot rapporterna från andra delar av Sverige, åtminstone inte på Gotland verkar ha blivit fler hemlösa katter under coronapandemin.
– Det är ju svårt att veta exakt, men vår känsla är att vi inte har sett någon märkbar ökning. Däremot har vi sett en positiv trend under pandemin, nämligen att fler vill adoptera en eller två katter. Folk har nog i större utsträckning överlag velat skaffa husdjur under pandemin, och det har märkts av även här, säger hon.
Det har under flera år gjorts insatser för att dels försöka råda bot på problemet med hemlösa katter, och dels hjälpa de organisationer som tar hand om katterna som hittas, och som allt som oftast arbetar helt ideellt och utan statliga stöd. Ett av initiativen är "hemlösa katter vecka", som just nu pågår och som startades 2017 av kattmatsproducenten Mjau. Under veckan samlas det in mat till landets katthem, och i år är det 80 katthem som medverkar, varav ett av dem är Kattstödet Gotland.
– Det finns insamlingskartonger hos Granngården i Visby och Hemse, vart man kan lämna sitt bidrag. Vi har många katter att ta hand om och den här insamlingen gör en betydelsefull skillnad för oss, skriver Kattstödet i ett pressmeddelande.
På senare tid har även regering och diverse myndigheter engagerat sig i arbetet att höja katternas status, vilket man hoppas ska minska problemet med det stora antalet hemlösa katter. En av åtgärderna som redan införts är exempelvis de nya regler som började gälla i juni 2020, som bland annat säger att kattägaren måste förhindra att katter förökar sig när de vistas utomhus.
– Det här är väldigt bra regler, och vi tycker faktiskt att vi märkt av en effekt av det här redan. Flera gårdar än normalt har hört av sig och velat ha vår hjälp, säger Christina Åkerblad.
Hon är dock inte fullt övertygad om att den lagändring som regeringen nyligen föreslagit, med innebörden att alla katter i Sverige ska märkas och registreras, kommer att helt lösa problemet med hemlösa katter.
– Vi tycker att det är ett bra steg på vägen att det blir lag på att registrera katter och inte bara hundar. Trots det kommer man nog fortfarande att hitta katter som inte är id-märkta, och då blir läget detsamma för oss som det är nu. Det största bekymret finns ute på gårdarna, där man inte har så bra koll på katterna och de parar sig lite hur som helst.
Kattstödet Gotland finansieras till största delen av second hand-butiken man har i Visby. Förutom alla som arbetar ideellt har man fyra deltidsanställda. Christina Åkerblad säger att hon stortrivs med arbetet hos katterna Follingbo.
– Det är så givande, och precis som alla andra som jobbar här så älskar jag katter. Det är vår passion, och som tur är hinner man med lite mys med katterna mellan arbetspassen, säger hon.