KBV 181 på väg till Nordatlanten

I går gick Kustbevakningens KBV 181 ut på långresa. Resan går till ett område nordost om Island i Nordatlanten.
-Jobbet är i stort sett detsamma som här hemma. Vi ska kontrollera fisket. Men när man är så långt borta blir det ett annat ansvar och vi får lösa problemen själva, sa befälhavaren på resan Claes Jakobsson.

Gotland2005-05-30 06:00
Besättningen ombord ska utföra den svenska delen av övervaknings- och inspektionsverksamheten i ett område som regleras av Nordostatlantiska fiskerikommissionen, NEAFC.
Kommissionen ställer krav på att EU-länderna utför fiskerikontroll i området när det finns fler än tio fiskefartyg från medlemsländerna.
KBV 181 kommer under en månad att befinna sig över 200 sjömil från närmaste hamn och gör ett besättningsbyte i Trondheim, Norge, under perioden.

Naturligt val
- Det handlar om islandssill, blåvittring och makrill i huvudsak. Vi kontrollerar fångst, redskap och fiskeloggböcker. KBV 181 är det största och stabilaste fartyget som Kustbevakningen har och det är naturligt att vi får uppdraget, sa Claes Jakobsson.
När man ska borda ett fartyg använder man naturligtvis den lilla gummibåten, förklarar han för den oinvigde.
Länderna har fasta kvoter men Kustbevakningen har ingen laglig rätt att vidta åtgärder när de upptäcker brister hos till exempel ett ryskt fartyg.
-Vi skriver rapport till deras eget land och talar om för befälhavaren på fartyget att man har brutit mot våra regler.
EU har fiskekvot i området och Kustbevakningens uppgift är att fullgöra Sveriges del av fiskeriövervakningen i Nordatlanten. Man löser av Danmark som har gjort sin period i området. Området ligger på 74:e breddgraden och gränsar mot Grönland. KBV 181 har 13 mans besättning varav en, Antonia Karlsson Fonseca, åker med för Fiskeriverkets räkning. Det är fjärde gången som KBV 181 åker till området och egentligen är Ronald Svanberg ordinarie befälhavare på fartyget men under den här resan har han och Claes Jakobsson, som är tillförordnad befälhavare, bytt arbetsuppgifter.

Nollgradigt
- Jag är koordinator och sköter själva observationen samt skriver rapporter, sa Ronald Svanberg. Det handlar mycket om att jobba med datorerna.
I går blåste det cirka tio sekund-meter och sommarvärmen var påtaglig på Gotland. Grabbarna funderade på hur vädret var där borta.
- En gång när vi var där runt midsommartid var det en halv grad varmt medan vi ringde hem till våra familjer som satt i sommarvärmen och firade midsommar. Det var inte så kul, sa Ronald Svanberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om