Det är i dag inte möjligt för våra äldre att själva välja var de vill tillbringa sista tiden i livet. Inom hemtjänsten används i dag Lagen om valfrihet (LOV), vilket i motionen även föreslås gälla för äldreboenden och särskilda boenden.
”I LOV är det inte upphandlingar och konkurrens genom pressade dygnspriser som avgör vilken aktör som ska driva en verksamhet, utan alla aktörer har i grunden samma peng att utgå ifrån, skriver Sara Lidqvist (KD).”
Men processen är omfattande, och därför menar KD att arbetet måste starta så snart som möjligt.
Konkurrensen består istället i att den som driver en verksamhet gör det riktigt bra, och att människor därmed vill ha just den som utförare av vård och omsorg. Det kan bli ett riktigt bra sätt att utveckla kvaliteten inom äldreomsorgen. LOV är också ett sätt att förenkla för idéburna företag och organisationer att verka i välfärden, på liknande villkor som större aktörer.”
På Gotland finns flera aktörer inom särskilt boende. Hattstugan i När och Gotlands Sjukhem är två exempel. Nu hoppas man på en fortsatt växande mångfald.
– Man ska inte behöva förlora rätten att välja bara för att man blivit äldre. Så länge man har förmågan borde man få vara med och styra sitt eget liv. Sedan finns det fall där andra behöver vara med och påverka såklart, säger Sara Lidqvist.
Det här blev väldigt tydligt under pandemin, säger Lidqvist, där det fanns platser på boenden som de äldre ville komma till, men som på grund av regionens regler och avtal tvingades flytta någon annanstans.
– Det är saker som har hänt inom äldreomsorgen som inte är bra. Vi behöver alla se över hur vi vill att äldreomsorgen ska se ut på Gotland. Under pandemin ställdes allting på sin spets, så vi måste fråga oss hur vi kan hantera äldreomsorgen och hur vi kan få människor att vilja jobba där, och jobba tryggt samtidigt som det blir en bra plats för äldre att tillbringa sista tiden i livet.
Men visst finns det utmaningar. För att riktig valfrihet ska råda så krävs förstås att platser finns. Eller som Sara Lidqvist säger.
– Är potatisen slut så är den slut. Man kan inte i alla sammanhang få precis som man vill, men ett mer systematiskt arbete med valfrihet, exempelvis med LOV som grund, skulle kunna driva på för ökad kvalitet både för äldre och personal.