Kege kan räkna 30 anställda och har ökat omsättningen från 10 till 100 miljoner Grosshandlarns "svartbygge" klart i maj

Även om han kanske inte började med två tomma händer, så var det ändå en start från noll ­ från anställd till att bli sin egen.
I dag kan Lars-Kege Lantz blicka tillbaka på 17 mycket framgångsrika år som grosshandlare.
Nu växer företaget ytterligare.
Ett välbehövligt kontorshus är klart i maj och han skojar själv om den svarta fasaden ­ bygger man i svart får man nog höra ett och annat på skämt...

Gotland2002-03-21 04:00
Grosshandlare ­ jo, det är så han gärna kallar sig och när han nöjt lutar sig tillbaka i stolen på jobbet, anar man under tröjan en rund utbuktning som måhända skvallrar om ett gott liv, så som äldre tiders grosshandlare väl ofta beskrivits..?
Kege Lantz och hans personal har i alla år haft kontorsutrymmena i en låg, smal trälänga mot Herkulesvägen.
Upprustad och totalrenoverad, mysig ­ men trång.
I dag sitter tre av medarbetarna i det som varit konferensrum, en måste sitta i korridoren.
<span class=MR>Blir sommarstugor..?</span>
Och i takt med att företaget anställt fler och fler, växte behovet av att bygga nytt.
I maj står femmiljonersbygget klart, den gamla kontorslängan tas bort och sedan blir där asfalt och p-plats för bilarna i företaget samt att det kommer att ge svängrum för långtradarna som kommer med varor.
­ Jag vet inte ännu vad det blir av huset, men tanken är nog att vi ska sälja det i delar. Folk har redan ringt och vill köp en del och flytta ut huskroppen på landet för att ha som sommarstuga, berättar han.
­ Det hade gärna fått bli en grön yta här, men tyvärr. Behovet av plats för bilarna är stort. Vi får vara nöjda med den lilla gröna plätten mitt i asfalten, säger han och blickar ut mot den runda grönytan med lagom plats ett träd och en möbel för fikapaus.
­ Bilarna måste fram, vissa dagar tar vi emot mellan 150 och 200 lastpallar med gods.
Grosshandlare Lantz jobbade i många år på Frysab (med Håkan Larsson i ledningen) och det var där han lärde sig partihandelsbranschen.
<span class=MR>Mest glass & korv</span>
Mellan åren 1968 och 1985 var han anställd i företaget, men när han insåg att Frysab kanske inte skulle bestå för evigt, valde han att kliva av och starta eget.
­ Jag fick med mig två stora leverantörer, GB och Sibylla. Och sedan växte det från att vid starten mest handlat om just glass och gatukökssortimentet.
Växa är i det här sammanhanget en blygsam beskrivning.
Keges har växt så det knakat.
Omsättningen det första året var tio miljoner kronor, en i och för sig icke föraktlig summa pengar på den tiden, men kunder och leverantörer strömmade till i en takt som nog inte en grosshandlaren i vardande kunde drömma om ens.
I fjol omsatte företaget drygt 100 miljoner kronor!
Cirka 30 personer finns på lönelistan, sommartid är antalet det dubbla.
Hälften, ungefär, jobbar på kontoret med kundkontakter, övriga på lagret eller som chaufförer.
Företagets växtkraft har inte enbart sina förklaringar i insatser av duktiga medarbetare.
<span class=MR>Den enes död...</span>
För två år sedan inträfade något som kan beskrivas som "den enes död, den andres bröd". Värsta konkurrenten Jeppsson lämnade Gotland.
­ Det betydde en ökning av av vår omsättning med cirka 30 miljoner. Vi fick anställa mer folk skaffa fler bilar, bygga ut lokalerna ännu mer.
Men även om Lars-Kege Lantz och hans delägare, sönerna Tord och Tony, verkar i ett av öns mer expansiva företag just nu, så menar han att det aldrig går att luta sig tillbaka och vara nöjd.
Konkurrens finns i mindre skala på Gotland, men på fastlandet lurar stora grossistföretag som inte skulle missa chansen till en lönande inbrytning på Gotland.
Det kommer varje vecka bilar med varuleveranser från fastlandet som går Keges näsa förbi.
Men tillvaron för företaget förefaller trygg. En av storkunderna är Gotlands kommun och nyligen utökades förbindelserna mellan dem genom ett sexmiljonerskontrakt ovanpå tidigare förbindelser.
­ Det känns bra att vi har kommunen som en av kunderna.
<span class=MR>Sönerna tar över</span>
Sista veckan i maj flyttar man in i de nya kontorslokalerna. "Svartbygget" bryter med sin mörka kulör, av mot övriga fastigheter i kvarteret. Både mot de egna ljusa lagerlokalerna och mot närmaste grannens Gotlandspress gultonade fasader.
Han tycker själv att det var lite djärvt med det svarta, men varför ska man inte våga sticka ut lite..?
Lars-Kege Lantz lever med företaget in i minsta detalj och han är själv, fortfarande delaktig som säljare.
­ Jag kommer att finnas kvar här ett tag till, säger han, men antyder att nedtrappningen är på G.
­ Ja, jag blir i alla fall kvar över sommaren...
Sönerna har i många år stått på tillväxt och är numera delägare.
Delägare är också den fjärde i Kegefamiljen, Gunvor "Molly" Lantz, som började i det nystartade bolaget höstan 1985, några månader efter att Lars-Kege startat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om