Pandemihundarna och priserna ökar

Det registreras fler och fler hundar varje år på Gotland, men sedan pandemin började har takten ökat.

"Det är jättetråkigt gentemot våra seriösa uppfödare", säger Ann Erlandsson, ordförande för Gotlands Kennelklubb, om valpförsäljning till varje pris.

"Det är jättetråkigt gentemot våra seriösa uppfödare", säger Ann Erlandsson, ordförande för Gotlands Kennelklubb, om valpförsäljning till varje pris.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2021-09-05 19:14

– Vi har märkt av en ökning och det säger också de uppfödare som vi har kontakt med, säger Ann Erlandsson som är ordförande för Gotlands Kennelklubb.

Efterfrågan har varit större än tillgången i landet, vilket bland annat påverkar priserna. Dagstidningen DN har gjort en enkät bland tio av klubbarna för populära hundraser och blandraser. I topp bland rashundarna finns fransk bulldog som ökat närmare 35 procent i pris. Den andra rasen på topplistan är labrador retriver, som är den vanligaste hundrasen på Gotland. Enligt enkäten hade priserna ökat med 28 procent, från 17 500 till 22 500 kronor per valp. De flesta populära hundraserna har stigit mellan 10 och 20 procent under pandemiåren.

– Det har skett en liten prisökning här, men den stora prisökningen är på blandrashundar på Blocket som är en ren inkomstkälla. Tyvärr så blir det väldigt många oseriösa uppfödare, säger Ann Erlandsson.

På den digitala köp- och säljsajten finns blandrashundar som labradoodle och cavapoo som kostar upp till 45 000 kronor.

– Det är helt galna pengar. Så länge det finns en marknad finns det också en tillgång, säger Ann Erlandsson.

Förutom prissättningen finns det också risker när efterfrågan är högre än tillgången. Länsstyrelsen har varnat för ökad införsel och import av hundar, både via den illegala handeln och via ideella organisationer. Det kan innebära att valparna skiljs från sina mammor för tidigt eller att de för med sig smittsamma sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!