Kenneth trivs bland djuren

Kenneth Medbom har jobbat i lantbruket i hela sitt liv. Men det är bland djuren han trivs bäst och hela tiden återvänder till.- De är så levande och det händer hela tiden något, säger han. Jag har det bästa jobb man kan ha.Han jobbar som svinhusförman på Lövsta landsbygdsgymnasium.

<7GT_Bildrubrik>KULTING. </7GT_Bildrubrik>Det är bland grisarna Kenneth Medbom trivs bäst. "Det är så levande och det händer alltid något", säger han.foto: yvonne winarve

<7GT_Bildrubrik>KULTING. </7GT_Bildrubrik>Det är bland grisarna Kenneth Medbom trivs bäst. "Det är så levande och det händer alltid något", säger han.foto: yvonne winarve

Foto:

Gotland2011-04-11 04:00

Det har varit naturligt för Kenneth Medbom att jobba inom lantbruket. Hans föräldrar var inte lantbrukare men redan som nioåring körde han traktor första gången.

- Jag var med ute och jobbade hos grannar och direkt när jag hade slutat skolan började jag som lantarbetare på en gård. Jag fick lära mig allt möjligt arbete både med djur och maskiner.


Personliga djur
Han åkte till Småland och jobbade som maskinförare ett tag men längtade hem och fick jobb på en gård i Sanda där han blev kvar i 13 år. Sedan fick han ett annat maskinjobb i Follingbo.

- Men jag ville hela tiden tillbaka till att jobba med djur. Att sitta i en traktor kan väl vara roligt men det händer just ingenting, säger han. Det är bara att sitta och köra. Djuren är mer personliga och levande. Man ser hur de växer och mår bra.


Förman på Lövsta
Hos Staffan Olofsson i Eskelhem där han jobbade i sex år fick han också ansvar och frihet att dryfta tankar med rådgivare.

Han gick kurser i grisskötsel och blev en duktig grisskötare. Och de senaste två åren har han jobbat som förman på Lövsta.

- Det är jättebra här, varierande jobb med smågrisar och samarbetet med eleverna är roligt, säger Kenneth Medbom. Ibland blir man förvånad över elever som inte kommer från lantbrukarhem. De kan vara mer taggade än de som är födda på gårdar. Många av dem kommer att gå vidare, det är jag säker på.


Mer folk behövs
Eleverna går i skift med de anställda och det fungerar bra tycker Kenneth Medbom.

- Vi jobbar var fjärde helg och det är överkomligt. Då börjar vi tidigt på morgonen och eleverna tar eftermiddag och kväll. Då jobbar vi också med mjölkningen så de har bara den att tänka på och så lite tillsyn av grisarna som annars klarar sig själva eftersom utfodringen är automatisk.

Kenneth Medbom vill inte byta jobb. Han är 48 år och vill fortsätta att jobba med djur.

- Jag rekommenderar ungdomar att utbilda sig inom yrket. Det kommer att behövas mer folk i de stora stallar som nu byggs både till kor och grisar. Och det är roligt, det kan jag lova.


Glad för priset
Själv är han så duktig på grisar att han belönades av Lantmännen med ett hederspris för föredömlig grisskötsel.

- Det var första gången som en anställd fick priset och jag är jätteglad för det. Tidigare har priset gått till producenterna, säger Kenneth Medbom.

Vad gör man: Man tar hand om suggan så att hon mår bra och kan ta hand om sina ungar. Sen är det daglig rutin med strö och översyn.

Utbildning: Gymnasieutbildning på landsbygdsgymnasiet är bra. Där får man också praktiken. Sen kan man fortsätta på annan lantbruksutbildning i högskola. Det finns också separata kurser som erbjuds.

Karriärmöjligheter: Från grisskötare kan man bli rådgivare vid Svenska Pig eller LRF-konsult. Man kan också bli förman på en större gård.

Lön: 22 000-23 000 och tillägg för obekväm tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om