Regnmängder mäts i ny grupp – socken för socken

Augusti brukar vara torr och varm. Inte i år. Enligt SMHI föll nära dubbla mängden över Gotland, med stora lokala skillnader. För första gången finns nu möjlighet att se nederbörden, socken för socken.

Kenny Cronhamn är långt ifrån ensam om att ha intresse för hur olika regnen faller över ön. Han startade en grupp på Facebook och får på så sätt extrem koll – socken för socken.

Kenny Cronhamn är långt ifrån ensam om att ha intresse för hur olika regnen faller över ön. Han startade en grupp på Facebook och får på så sätt extrem koll – socken för socken.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-09-01 10:55

Tycker du att det har varit ovanligt blött i augusti? Det stämmer.

– Vi har inte riktigt uppmätt det dubbla, men någonstans mellan 150 och 200 procent mer än normalt på Gotland, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

undefined
Nya moln med regn sveper in över ön under september. Att tömma sin regnmätare varje kväll är Kenny Cronhamns uppmaning för att varje dag kunna summera nederbörden lokalt där man bor.

När augusti månad summeras har Visby flygplats rekordet, med 114 millimeter.

– Det lägsta nederbördsrekordet för Visby flygplats är från 2002, då det under hela augusti föll 1 millimeter, säger Emma Härenstam och berättar att det faktiskt kan vara skillnad i upplevd nederbörd och uppmätt nederbörd.

Exempelvis blev augusti månad det extrema torråret 2018 trots allt normal, men med nederbörden koncentrerad till slutet av månaden.

undefined
Kenny Cronhamn är långt ifrån ensam om att ha intresse för hur olika regnen faller över ön. Han startade en grupp på Facebook och får på så sätt extrem koll – socken för socken.

Medan regnet står som spön i backen och det på ett ställe känns som att någon tömt ett spann vatten över en, kan de boende i en grannsocken få betydligt mindre mängder.

SMHI:s andra mätstation i Visby, ett par kilometer söder om flygplatsen, fick 8 millimeter mindre – 106 millimeter i augusti. Platser som Hejnum och Mästerby landade båda på 93 millimeter, andra socknar på ännu lägre nivåer. 

Emma Härenstam delar svenska folkets fascination över nederbördsmängder i siffror, och de lokala variationerna.

– Det är väldigt intressant med regn, säger hon.

undefined
Kenny Cronhamns mätare finns i norra Visby och överensstämmer därmed med SMHI:s mätstation vid flyget.

På kort tid har en grupp på Facebook fångat upp fler än 200 gotlänningar med intresse just för regn. "Regnkollen Gotland" startades av Visbybon Kenny Cronhamn för några veckor sedan.

– Jag tror alla är nyfikna och sällan vet man var regnen föll. Nu kan alla sköta sin egen regnmätare och i den här gruppen kan man ha roligt och se var det fallit, säger han.

undefined
Vecka 32 inleddes med himmelska skådespel i form av kraftiga åskväder. På Galgberget i Visby samlades nyfikna för att se blixtarna dansa fram ute över havet, innan slagregnet kom.

Medlemmarna i gruppen läser själva av sina regnmätare och rapporterar in till Kenny Cronhamn, som summerar mängderna – socken för socken.

– Det kan skilja mycket, säger han och tar 30 augusti som ett tydligt exempel.

Då föll hela 23 millimeter över Dämba på Fårö, medan Fårösund strax intill bara fick 14 millimeter.

– Vi snackar sex kilometer däremellan, det är väldigt lokalt när det gäller mängden regn.

Hemse och Vamlingbo fick samma dygn ännu mindre och landade på 10 millimeter vardera.

undefined
Kenny Cronhamn vill ha koll på regnen och hur olika nederbörden fördelar sig över ön. Informationen delar han med sig av till medlemmarna i gruppen på Facebook.

Målet är att få med så många av öns socknar som möjligt i gruppen, för att kunna kartlägga de lokala variationerna.

– Jag ska sammanställa en tabell varje månad. Den här gruppen gynnar alla som håller på med uteliv. Svamp- och bärplockare kan dra nytta av den, och se var det kan vara fuktigast i skogarna.

undefined
Regnmängderna i augusti ger svampplockare på ön hopp om rikliga skördar. På Gotland är dock gula kantareller mindre vanliga än i skogarna på fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!