Kent Pommer köpte husen för 43000 kronor

De skandalomsusade före detta arbetarebostäderna i Roma har hotats av rivning, och dess konkursade ägare av böter på 750000 kronor, om rivning inte skedde före den 15 augusti. Dessutom måste området asbestsaneras.
I går såldes dock fastigheten på en exekutiv auktion på skattehuset i Visby.
Ny ägare: Kent Pommer från Västerås, somintetänker riva, utan renovera. De gamla bruksbostäderna ska nämligen bli semesterhus.

Gotland2002-07-27 04:00
De gamla arbetarebostäderna i Roma har länge varit föremål för debatt och åsikter, eftersom de tre husen med tillhörande uthus stått och förfallit. Tomten är helt igenväxt och de eternitplattebeklädda byggnaderna har utsatts för omfattande skadegörelse. I maj i fjol beslöt nämnden att dörrar och fönster skulle bommas igen så ingen skadade sig, men så har inte skett.
Eftersom den faktiske ägaren gått i konkurs, hade advokaten och konkursförvaltaren Lars Lundberg begärt att fastigheten skulle säljas på exekutiv auktion. Hans anspråk var 12000 kronor. Kronofogden krävde å sin sida 15205 kronor i förrättningskostnader, vilket blev minimi- och utgångsbudet på auktionen.
På plats fanns ­ utöver press och personal ­ fyra privatpersoner. Dessutom deltog en budgivare från Stockholm och Lars Lundberg via telefon.
<span class=MR>Vite på 750000 kronor</span>
Utropare var kronofogde Peter Stigefelt, som började med att dra bakgrund och aktuella fakta:
Byggnadsnämnden har satt ett vite på 750000 kronor, om inte byggnaderna rivits och tomten sanerats senast den 15 augusti. Vitet följer fastigheten, vilket innebär att en eventuellt ny ägare ställs inför samma krav. Eftersom tillträdelsedatumet är satt till den 21 augusti, hade dock byggnadsnämnden förklarat sig villig att ligga lågt, i avvaktan på en ny åtgärdsplan. Den måste dock vara nämnden till handa i god tid före dess sammanträde den 25 september.
Kommunalt vatten och avlopp finns, men inte el. Till fastighetens fördel talar läget ­ till dess nackdel kostnaderna för sanering och rivning, vilka beräknats till över 400000 kronor av en entreprenad.
<span class=MR>Försvunnet pantbrev</span>
Till historien hör också ett pantbrev på huset på 700000 kronor, som försvunnit. Om innehavaren av det dyker upp inom tio år har han eller hon rätt till överskjutande del av köpesumman, när arvode till advokaten och förrättningskostnaderna räknats av. Resten avskrivs, i och med köpet.
Peter Stigefelt förklarade också att en handpenning på minimum 15205 kronor måste betalas kontant på plats, innan han startade auktionen och bad om bud.
I några sekunder var det helt tyst, men så kom det första budet på just 15205 kronor, via telefon från Stockholm.
Tystnad följde igen, innan Stigefelt konstaterade att inga fler bud verkade komma och sade "15205 kronor, första gången...".
Då kom ett motbud från en man i vit tröja och khakishorts, på 15 500 kronor. Mannen hade tidigare frågat om renovering kunde vara ett alternativ till rivning, och fått förklarat att det avgör byggnadsnämnden.
Budgivningen fortsatte de två parterna emellan, tills man nådde 41000 kronor.
<span class=MR>43000 kronor sista budet</span>
"41000 kronor, första gången, 41000 andra gången, 41000 tre...", hann Stigefeld innan han blev avbruten av en tredje man vid bordet, som bjöd 42000 kronor. Han överträffades dock av mannen i vit tröja, som med sitt sista bud på 43000 kronor blev ny ägare till fastigheten Gotland Björke Varplöse 1:21.
Mannen visade sig vara Kent Pommer, boendes i Västerås. Han berättade att han och hans bror med familjer brukar komma till Gotland på somrarna. Vanligen bor de hos vänner, men nu hade de sett i tidningen att de tre gamla arbetarebostäderna skulle säljas, så då såg de chansen att få en egen plats på ön, där släktingarna kan husera.
I torsdags, dagen före auktionen, hade han inspekterat husen för första gången.
­ Min dotter tittade också på husen och sade "farfar kommer att svimma!", sade den nyblivne husägaren och skrattade.
Vad hade du varit beredd att betala?
­ 90000 kronor, så jag är nöjd.
<span class=MR>Skall renovera husen</span>
Rivning är dock inte vad Pommer tänkt sig. Han och hans bror ­ som delar på köpet ­ vill renovera de gamla husen, rensa marken och dra in el ­ mycket med hjälp av sakkunniga företag.
För att så ska kunna ske måste han få byggnadsnämndens tillstånd, eftersom man har utfärdat ett rivningsföreläggande. Han måste också be nämnden om anstånd, för att slippa vitet på 750000 kronor.
Om innehavaren av det försvunna pantbrevet dyker upp har han eller hon rätt till runt 16000 kronor, inte mer.
Pommer räknar med att komma igång med arbetet snarast möjligt ­om byggnadsnämnden tillåter renovering i sället för rivning ­ med förhoppningen att vara klar om ungefär ett år.
­Husen har ju sex lägenheter, så vi kommer att få plats. Vi är fyra syskon med familjer ­ och så farfar, om han ställer upp, ha ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!