Kerstin vill få folk att leva längre utan pekpinnar

Professorn som vet hur man gör för att må bra och leva längre, har sin boning i När. Kerstin Brismar heter hon och har deltidsbott på Gotland i över 40 år. Här hittar hon frid och ro när hon behöver koppla av från forskningen och patienterna.

Livsstilen är avgörande för hur länge man lever, är professor Kerstin Brismars övertygelse. Att röra sig, äta nyttigt, sova bra och inte stressa är enkla råd som ger bra effekt på hälsan.

Livsstilen är avgörande för hur länge man lever, är professor Kerstin Brismars övertygelse. Att röra sig, äta nyttigt, sova bra och inte stressa är enkla råd som ger bra effekt på hälsan.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Gotland2021-02-27 09:00

– När är vårt paradis. Vi har många fina vänner och det är en trygghet att ha grannar som ser till huset när vi inte är hemma, säger hon och berättar om sin gamla gotlandsgård, med lada, smedja och brygghus.  

Den omgärdas av en lummig trädgård där äpplen och päron mognar på hösten samtidigt som rosorna sprider en ljuvlig doft. Det är en lugnande miljö som är svår att hitta i stan. 

– Vi har behållit mycket av det gamla och det finns plats för alla mina barn och barnbarn, säger hon och berättar att de tillbringar stora delar av den varma årstiden i När.  

Hit söker hon sig för att koppla av. Det är högt värderat och avspeglar sig i råden till patienterna om hur de ska varva ner för att må bättre.  

Som specialist på hormonsjukdomar träffar hon patienter som fått diagnosen diabetes och behöver vägledning till ett bättre liv. Efter många års forskning är det inte läkemedel som hamnar främst på Kerstin Brismars förslag till behandling. Patienterna går istället hem med råd som rör kost, motion, sömn och stress. Som stöd för detta har hon och andra forskat om vad som händer i kroppen vid olika insatser.  

– Vi tittar på möss och apor, för att sedan gå ut i världen till områden där vi vet att människor blir väldigt gamla.  

Då syftar Kerstin Brismar på grupper av folk som lever isolerat utan stöd av avancerad västerländsk vård och ändå överlever 100-årsdagen utan våra folksjukdomar. Områdena kallas blå zoner och finns runt om i världen.  

Mycket frukt, bär och grönsaker som de odlar själva, är viktiga råvaror i kosten medan de avstår från socker och vitt mjöl, processad mat och rött kött. De lever med naturen, stressar inte, har en ljus syn på livet och går aldrig i pension. De äter sig inte proppmätta, röker inte och dricker inte alls alkohol eller måttligt med vin till måltid.

Hur de kan bli så gamla och klara sig utan att få cancer, demenssjukdomar, diabetes och andra kroniska åkommor, handlar troligen om deras livsstil. Frågan är om den går att översätta till det moderna konsumtionssamhället. 

– Det är en väldigt bra modell som vi bör ta till oss. Det går att överföra vissa delar även om det kan vara svårt i städer där det mest ohälsosamma levnadssättet är koncentrerat.  

Om det inte går att kopiera deras levnadsmönster rakt av, finns det vinster även med små förändringar. Svårigheten finns ibland i att få patienterna att acceptera livsstilsändringar framför ett piller som är så lätt att svälja. 

Pekpinnar är något Kerstin Brismar inte använder i första taget.

– Jag vill att mina patienter ska få en varaktigt förbättrad hälsa utan alltför mycket krångel. Jag säger aldrig att de ska börja motionera eller äta en viss sorts mat. Det är bättre om det kommer från dem själva. De får lyfta fram vad de tror de skulle må bra av och sedan frågar jag om de skulle kunna tänka sig att göra det.   

Hon ger en bakgrund om hur kroppen fungerar och förklarar att det finns mycket som går att påverka med enkla medel.  

Patienterna märker ofta att det ger resultat, de blir piggare och orkar mer. Förbättring av blodtryck, blodsocker och puls kan också övertyga. 

Motion är en viktig väg till att må bättre. Likaså påverkar sömnen vårt välbefinnande. För att kroppen ska kunna återhämta sig behöver cellerna vila. Mat i magen på kvällen stör. 

– Låt bli att äta under minst 12 timmar. Kroppen vill inte ha en massa mat att smälta om cellerna ska kunna återhämta sig och reparera skador. Om vi tillåter vilan ser vi att alla värden blir mycket bättre. Även midjemåttet minskar trots att kaloriintaget är detsamma, säger Kerstin Brismar.   

Maten är en faktor som påverkar hur bra vi mår. Socker, vitt mjöl och för mycket mättat fett är bäst att undvika medan frukt och grönsaker hamnar på plussidan. Hon är med och stöttar Gotlandsprojektet Sockerchecken som går ut på att märka ut hur mycket extra socker som döljer sig i olika matvaror i butiken så att kunderna lättare kan undvika ohälsosam mat.  

– Det ger folk en möjlighet att enkelt välja ett bättre alternativ. Det stödjer jag gärna, säger hon och berättar att Sockerchecken spridit sig i landet.  

Nyligen kom hon ut med en ny bok, ”Lev länge & väl” som riktar sig till 50+. 

– Egentligen gäller råden alla åldrar. Det är jätteviktigt att sprida kunskap och motivera folk, säger Kerstin Brismar. 

Kerstin Brismar

Ålder: 75 år

Yrke: Läkare med hormonsjukdomar som specialitet. Hennes forskning i samma ämne har gett henne titeln professor 

Familj: Man, fyra döttrar och många barnbarn

Bor: I Stockholm och på När, Gotland

Aktuell: Ny bok ”Lev länge och väl”, (Norstedts) där hon ger konkreta tips om hur man ska få ett längre och bättre liv. Där ger hon sina bästa råd om bland annat maten, motionen, sömnen, stressen och alkoholen. Marit Andersson är medförfattare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!