"Jag ska ju jobba tills jag dör"

Så var återigen den tiden på året då det sjungs om studenter och syrenen står i blom. På fredagseftermiddagen gick eleverna i årskurs tre från just elever – till studenter.

500 elever från Wisbygymnasiet och 100 elver från Gutegymnasiet tar studenten i år.

500 elever från Wisbygymnasiet och 100 elver från Gutegymnasiet tar studenten i år.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-05-27 20:32

På en given signal efter gemensam nedräkning kom omkring 600 studentmössor på plats och prydde de lyckliga unga i Almedalen. Efter att "Studentsångens" sista vers klingat ut sprang en skara lyckliga elever i frenesi upp på scenen i Almedalen och dansade till tonerna av Abbas "Gimme, Gimme, Gimme".

– Äntligen. Det känns helt otroligt att få fira. Vi ska lyfta det här taket till skyarna, sa Carl Jacobsson, efter att ha dansat på en väns axlar i havet av studenter.

För Carl Jacobsson väntar flytt till Stockholm där han ska arbeta som kock. Han tar studenten från restaurang- och livsmedelsprogrammet och var märkbart lycklig över att få ta på sin mössa och inleda två intensiva veckor av studentfirande. 

För mösspåtagningen markerar någon form av startskott för firandet, följt av studentbalen den femte juni och utspring med tillhörande vagnsåkning den tionde juni.

undefined
Carl Jacobsson på sin väns axlar. Han flyttar till Stockholm och ska bli kock, men kommer att komma tillbaka till Gotland på sommaren.

För ekonomerna Saga Kullenbert och Ellen Malmros var mösspåtagningen något av en lättnad. De båda har arbetat i studentkommittén och inte alls räknat med att ha traditionsenligt studentfirande på grund av pandemin. 

– Man kan nästan inte tror att det är sant. Alla olika planer beroende på pandemin, men så kan vi vara här tillsammans allihopa. Det är fantastiskt, säger Saga Kullebert. 

De båda vill plugga vidare på universitet, men först väntar en gemensam resa i Europa efter sommaren. Frankrike, Spanien och Italien ska avverkas. 

– Ungefär en månad kommer vi bli borta. Vi har båda jobbat extra och börjar sommarjobba efter den tionde, säger Ellen.

undefined
Saga Kullenbert och Ellen Malmros läste ekonomiprogrammet och var med i studentkommittén.

Vad tar ni med er från de här tre åren på gymnasiet? 

– Man ska aldrig ge upp. Det är värt att plugga för de här betygen. Det är värt det, belöningen nu känns redan otrolig, säger de båda unisont. 

Tilde Antonovic, Nino Gustafsson och Nelli Ljunggren har läst barn- och fritidsprogrammet.

– Det känns lite overkligt. Man har alltid gått i skolan och nu ska vi ut i arbetslivet. Det är lite läskigt, jag ska ju jobba tills jag dör nu liksom, säger Tilde.

undefined
Nelli Ljunggren, Tilde Antonovic och Nino Gustafsson har läst barn- och fritidsprogrammet.

Det märks att studenterna är glada att få slippa distansstudier, som blivit vardag under de senaste två åren, och nu får fira tillsammans.

– Det var absolut inget vi räknade med. När vi fick reda på att vi skulle få åka vagn och fira som vanligt blev vi ju jätteglada. Man har ju drömt om att åka vagn på studenten sen man var liten, säger Tilde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!