Kikhostan ökar i landet – flera fall på Gotland i höst

Efter att nästan helt försvunnit under pandemin ökar nu antalet fall av kikhosta i Sverige dramatiskt. På Gotland är dock fallen ännu på en låg nivå. "Men det finns såklart ett stort mörkertal", konstaterar smittskyddsläkaren Sven Montelius.

Kikhosta är framförallt farligt för barn under sex månader som inte har fullt skydd från vaccin. Sjukdomen är luftburen.

Kikhosta är framförallt farligt för barn under sex månader som inte har fullt skydd från vaccin. Sjukdomen är luftburen.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Gotland2024-11-10 15:02

Nyheten i korthet

  • Antalet fall av kikhosta i Sverige har ökat dramatiskt efter att ha varit nästan obefintligt under pandemin. Fram till oktober 2024 rapporterades 1 998 fall, jämfört med 700-800 fall årligen före pandemin.
  • På Gotland är fallen fortfarande få, men smittskyddsläkaren Sven Montelius varnar för ett stort mörkertal. Han uppmanar vuxna och äldre barn att vara uppmärksamma på långvarig hosta för att skydda de yngre barnen.
  • Kikhosta kan vara allvarligt för barn under ett år och är luftburen. Vaccination mot kikhosta ingår i vaccinationsprogrammet och gravida erbjuds vaccin för att nyfödda ska födas med visst skydd.

Ledningen på Orionskolan i Visby informerade nyligen föräldrar om att kikhosta förekommer på skolan. Antalet rapporterade fall av kikhosta har sedan coronapandemin legat på en mycket liten nivå i Sverige och på Gotland. 

Under 2024 har trenden varit annorlunda. Fram till den 31 oktober hade 1 998 fall rapporterats in i landet. Det kan jämföras med omkring 700– 800 fall årligen som förekom innan pandemin. På Gotland finns än så länge få fall konstaterade under året. Sven Montelius förklarar. 

– Det är svårt att uttala sig kring hur utbrett det är på Gotland eftersom det är så få fall rapporterade. I oktober hade vi fem fall, i september ett fall och i augusti tre fall. Sedan hur stort mörkertalet är här, det vet vi inte, säger han.

Han menar att vuxna och äldre barn kan ha kikhosta utan att veta om det då det kan upplevas som en vanlig förkylning. Desto allvarligare är det för barn under ett år.

– Små barn som blir svårt sjuka med kikhosta, då upptäcker man det eftersom de ofta behöver vård. Under ett halvår är det framförallt allvarligt.

undefined
Sven Montelius är läkare vid smittskyddsenheten.

I vaccinationsprogrammet ingår skydd mot kikhosta. Gravida erbjuds vaccin mot kikhosta för att nyfödda ska födas med visst skydd. Vidare i programmet ingår vaccin vid tre månaders ålder, fem månaders ålder, ett år, fem år och 14 år. Ett problem med kikhostan är att den är bakteriellt uppkommen, kroppen kan ta hand om dessa, medan hostan fortlöper.

– Så kommer man tidigt i förloppet kan man behöva antibiotikabehandling. Små barn, under ett halvår, kan också få förebyggande behandling med antibiotika för att inte behöva bli drabbad av bakterien, om den finns i familjen.

Smittskyddsläkaren påtalar att det är mycket viktigt att som vuxen eller äldre barn vara uppmärksam på långvarig hosta. Detta för att skydda de yngre barnen.

– Det är de minsta, under ett halvår men upp till ett år, som behöver skyddas. Har man en långdragen hosta och har sådana små barn i närheten ska man vara försiktig.

Kikhostan kan pågå mellan allt från någon vecka till några månader. Smittan är luftburen.

– Det är smittsamt och är det under de första veckorna. Hur smittsamt är svårt att veta, men det sprids genom luften och ju mer man hostar desto större är risken att sprida det.

Lina Olsson, enhetschef vid Barn-och elevhälsan för skolsköterskegruppen vid Region Gotland meddelar att man inte känner till några fall av kikhosta inom de regionala skolorna på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!