Kinafärjorna behöver stormförtöjningar för 8,1 miljoner kronor

Det behövs särskilda stormförtöjningar för de nya Kinafärjorna. Det är bråttom och det kostar mycket pengar. Tekniska nämnden beslöt i går att snarast hos kommunstyrelsen begära 8,1 miljoner kronor för att investera i hydrauliska anläggningar i Visby hamn.
Orsaken är att det var stora problem i höstas när stormvindar låg på från sydväst. De nya färjorna klarade inte att ligga tillräckligt stilla vid kaj för att man säkert skulle kunna använda landgångarna.

Gotland2004-04-29 04:00
Lösningen på problemet är att man ombord på de nya snabbfärjorna gör en pållare och att man på kajen bygger fyra meter höga hydraulanläggningar med kraftiga wajrar. Det behövs två vid varje färjeläge, alltså totalt fyra i Visby hamn. Dessa måste förankras i berggrunden, då det är stora krafter i rörelse. Det innebär att man måste borra sig ner minst 7-8 meter.
Kostnaden för det som ska göras i land är beräknad till åtta miljoner kronor, en investering som kommunen genomför. Men man kommer sedan låta Destination Gotland betala genom ett påslag på hamnavgiften fram till år 2008. Det vill säga lika länge som nuvarande avtal med staten gäller.
<span class=MR>Det finns inget val</span>
­ Det är bråttom och det finns inget val och det måste stå klart innan höststormarna är här, säger Tommy Gardell (s) ordförande i tekniska nämnden.
En orsak till att det brådskar med arbetena vid de två färjelägena är att vissa arbeten behöver ske innan högsäsongen har tagit fart.
Men det är inte bara i Visby som man behöver de nya hydraulanläggningarna. Det behövs också vid färjelägena i Nynäshamn och Oskarshamn. Det innebär en investering vid kaj på fyra miljoner kronor i hamnarna där.
Totalt rör det sig alltså om hydraulanläggningar för drygt 16 miljoner kronor. Vad pållarna ombord på färjorna kostar vet man inte. Det finns färjor som har hydrauliska anläggningar ombord. Men det har inte de nya Kina-färjorna. Det finns också andra hamnar som har den typen av anläggningar. Bland annat finns det i Nådendal i Finland, Kapellskär norr om Stockholm samt i Helsingborgs hamn.
När det gäller Visby hamn så beslutade tekniska nämnden också att zonparkeringsförbudet, som gäller i innerstan nu utsträcks till att också gälla hela hamnområdet, från Kruttornet och förbi hamnterminalen.
En bit ovanför hamnområdet, vid hotell Solhem, ska det bli en anslutningsväg till hotellet. Den får dras på parkmarken från den väg som går ner till lotsutkiken.
<span class=MR>Överklagad upphandling</span>
Konsultupphandlingen när det gäller en trafik- och bullerutredning i Visby överklagades av en anbudsgivare som hade satt priset för uppdraget till 765 000 kronor. I ett yttrande till länsrätten säger tekniska nämnden att man vidhåller att man gjorde rätt när Sweco fick jobbet för sitt anbud på 451 000 kronor.
Beläggning av väg I 337 i Lojsta får prövas ihop med alla andra enskilda vägar som behöver beläggning.
Det anser tekniska nämnden med anledning av att Bror Hallgren i Lojsta ifrågasatt hur kommunen använt statsbidraget för den här enskilda vägen. Svaret från nämnden är också att driftkostnaden för vägen är högre än vad det statliga driftsbidraget för vägen är.
När det gäller enskilda vägar så beslöt nämnden om beläggning av fyra enskilda vägar: Väg I 246 vid Sjauster i Gammelgarn (2 480 m), väg I 169 vid Gartarve Klints i Gammelgarn (1 970 m), väg I 171 vid Fjälls Bjärs i Endre (1 770 m), samt väg I 83, Hägdarve i Silte (2 000 m). Beräknad total kostnad är 1,2 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om