Kinafärjorna mäter 195 m hamnen är byggd för fartyg på max 200 m...
Det blir bråttom att få hamnen klar till de nya snabbfärjornas ankomst. Eftersom regeringens beslut har låtit vänta på sig finns en risk att arbetet blir fördröjt.Man kommer till exempel inte att kunna ha det sommaravbrott i ombyggnadsarbetet som var planerat från början.Eftersom hamnbassängen inte kommer att utökas minskar marginalerna då man ska vända de 195 meter långa färjorna. Det är på gränsen, men det ska fungera. Hamnen är byggd för fartyg på 200 meter, konstaterar Ralf Westerén på Hamnkontoret.
Men någon längre tid att pusta ut blir det knappast tal om. I och med att beslutet dröjde har den planerade ombyggnaden av hamnen fått skjutas upp. Tanken var att den skulle ha påbörjats i redan i februari. Då var projekteringen för ombyggnadens första steg klar.
Vi ligger långt framme. Men risken är att det blir en förskjutning. Hur mycket vet vi inte än, säger tekniska nämndens ordförande, Ove Nyman.
Det är stora förändringar som väntar och kostnaden är beräknad till mellan 28 och 30 miljoner kronor.
Bertil Klintbom på tekniska förvaltningen berättar vad som händer härnäst.
Första steget är att kommunen och Destination Gotland får till ett avtal som reglerar ombyggnadskostnaderna. Så fort ett sådant avtal finns kan vi börja med upphandlingen av entreprenör.
Det är Gotlands kommun som kommer att göra investeringen, men de stora kostnader som detta innebär gör det nödvändigt att reglera det arrende som man i dag tar ut av Destination Gotland. Nästa vecka ska parterna träffas och förhoppningsvis kan då ett avtal bli klart.
Ombyggnaden ska ske i tre steg, berättar Bertil Klintbom. Först och främst ska färjeläge 6 göras om och kajen ska förlängas med drygt trettio meter för att passa de nya, längre färjorna. Därefter ska landgångarna byggas om och bli högre. Det sista steget är att införa en ny typ av bagagehantering.
Från början var det tänkt att man skulle ha ett avbrott i ombyggnadsarbetet under sommaren. Nu kommer det av tidsskäl inte att bli så. Det kan orsaka vissa bekymmer, enligt Bertil Klintbom. Men då gäller det att anpassa sig och arbeta på lämpliga tider så att den intensiva sommartrafiken inte störs.
Dessutom är det ännu inte klart när den första färjan ska sättas in. 1 september är det utsatta datumet.
Det är inte så mycket tid att jobba på. Blir det en förskjutning till 1 oktober skulle det ju hjälpa oss en hel del. Men nu måste vi förstås göra det här till den 1 september, säger Bertil Klintbom.
Även fastlandshamnarna måste genomgå vissa ombyggnader. I Oskarshamn och Nynäshamn krävs att landgångarna byggs om. Det är stora förändringar som krävs, men ansvariga vid Smålands Hamnar och Stockholm Hamnar uppger att ombyggnaderna kommer att bli klara i tid.
Det har tidigare diskuterats om det är nödvändigt att ta bort en del av den gamla norra vågbrytaren för att de stora färjorna ska kunna vända i hamnen. Det är inte längre aktuellt. Ralf Westerén på Hamnkontoret tror på de nya färjorna men säger också att marginalerna nu kommer att minska.
Det är på gränsen, men det ska fungera. Hamnen är byggd för fartyg på 200 meter.
Men är det inte viktigt att ha marginaler ur ren säkerhetssynpunkt?
Det handlar ju om kostnader och att väga för- och nackdelar mot varandra. Det här kommer att bli bra, det är jag helt säker på, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!