På söndagen satt den 24-årige visbybon Sven Englund i Almedalen, där politikerveckan precis avslutats, och funderade på vad som egentligen hänt. Yttrandefriheten i Kina är definitivt inte lika självklar som här.
Sven Englund hade varit i Shanghai som utbytesstudent i nästan ett år och hade bara 16 dagar kvar av uppehållsstillståndet. Planen var att han skulle åka hem till Gotland och föräldrarna i Visby den 26 juli.
Så blev det inte.
Det började med att Sven uppmanade folk på sin kinesiska blogg att komma till ett torg i Shanghai den 1 juli, dagen då Kinas kommunistiska parti (KKP) fyllde 90 år. Det var en så kallad Flashmob, en sorts samling på en offentlig plats. De som ville vara med skulle skriva det kinesiska tecknet för frihet någonstans på kroppen. Manifestationen skulle hållas under fem minuter.
- Egentligen bjöd jag bara in partiordföranden för kommunistiska partiet. Allt jag skrivit i min blogg är riktat till honom, säger han.
Bevakad av polis
När Sven hade haft sin sista lektion i kinesiska med en av sina lärare blev han kvarhållen. Hon påpekade att det han skrev i bloggen var känsliga saker och att han kanske skulle fundera på att avbryta det.
Så fortsatte det med att tre myndighetspersoner kom och knackade på hans dörr nästa morgon under förevändning att han skulle få ett kvitto på lägenhetsskatt.
- Jag hänvisade dem till ägaren av huset och då gick de.
Efter det började Sven fundera på varför de kom. På väg till gymmet satt en man utanför dörren. Sven klev in i hissen och mannen följde efter. Både åkte ner 23 våningar. Sven kom på att han glömt mobilen och tog hissen upp igen - mannen följde efter. Inne i lägenheten sa han till rumskompisen:
- Nu är de efter mig.
Nere på gatan igen stod en svart polisbil och flera personer och väntade på honom. En av lärarna på skolan uppmanade i telefon att han måste följa med till skolan.
- Jag sa att jag skulle till gymmet men de envisades. Då bad jag att få hämta min hörapparat innan vi åkte.
Sven kördes till skolans säkerhetsavdelning och förhördes där under fyra-fem timmar av polis, lärare och andra myndighetspersoner. Han uppmanades att ställa in aktionen, fick veta att den var olaglig och att det krävde tillstånd som skulle sökas 15 dagar i förväg.
- Om det händer något är det ditt ansvar, varnade de mig. Jag sa då att jag kunde tänka mig att ställa in och ville berätta den i bloggen.
Polisen varnade honom för att berätta för mycket.
- Du får bara skriva att du ställer in för att du studerat den kinesiska lagen, sa de då.
Sven fick ringa ett samtal till Svenska konsulatet och där bekräftade man att han kunde bli ansvarig om det hände något vid aktionen.
Vägrade uppge lösenord
Sedan följde ett förhör på över fyra timmar. Sven blev fråntagen passet men han vägrade avslöja lösenordet till bloggen. Då hotades han:
- "Vill du skriva dina prov. du kan inte få båda, berättar han.
Där gick gränsen för Sven som hellre hade åkt hem till Sverige än avslöjat lösenordet.
Han fick skriva under alla förhör och lämna sitt fingeravtryck innan han släpptes. Under några dagar avslutade han sina skrivningar och efter en del påtryckningar fick han äntligen tillbaka sitt pass. Där hade uppehållstillståndet skurits ner och han hade två dagar på sig att lämna landet.
- Det var bara att boka ett flyg och åka hem.
På söndag morgon kvart i tre var han hemma på Gotland igen. Nere i Almedalen där Sveriges politiker under en vecka spridit sin politik, funderar han på vad som hänt.
- Kina blir mer och mer kraftfull och deras makt ökar i världen. Jag hoppas folk får upp ögonen för att det inte finns någon yttrandefrihet och öppenhet där.
Frågan är om han någonsin kan återvända till Kina.
- Men jag ska till Taiwan i höst.