Inom trädgårdskretsar trendar begreppet "guldvatten", det vill säga att man delvis vattnar med urin. Det är en bra idé – i själva verket pågår ett massivt slöseri med näring, när vi spolar ner allt kiss i toaletten.
Då kan ämnena i stället bidra till övergödning och i förlängningen till döda havsbottnar. Så en bättre användning har dubbel fördel; den gör i själva verket ett problem till en resurs.
Den där tanken har Kanadabördiga Jenna Senecal haft med sig länge. Sedan barnsben, till och med.
– Jag minns inte hur det började. Men jag växte upp med en stuga där vi hade utedass och jag kommer ihåg att jag tidigt ifrågasatte varför vi inte bara använde det. Varför hade vi även spolande toaletter? Det frågade jag mina föräldrar, berättar hon.
Numera är hon postdoktoral forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Tillsammans med forskarkollegor har hon uppfunnit en egen "näringsstabilisator", som kan omvandla koncentrerad urin till gödsel i pelletsform. Det gör den mer attraktiv för lantbruket.
– Då funkar gödslet med den utrustning som redan används, förklarar hon.
Det här testas redan, i samarbete med Hushållningssällskapet, på en åker i Bro. Där odlas en del korn "som vanligt", medan en annan del av åkern får gödsel från Sanitation360, som Jenna Senecals bolag heter.
Resultaten är mycket lovande än så länge.
– Vi är inne på tredje året. De första två åren visade på mindre än fyra procents skillnad i skörd mellan olika delar av åkern.
För att skala upp detta, jämfört med "guldvattnandet" på trädgårdsnivå, behövs naturligtvis en hel del råvara. Här har man funnit ett gynnsamt samarbete med det lokala sanitets- och eventbolaget Touchdown Gotland.
Där finns redan många portabla urinoarer, som används till exempel vid stora konserter.
– Vi vill växa och även investera i en bättre framtid, så det här känns som en väldigt bra sak, säger delägaren Christofer Pocock.
Touchdown levererar i nuläget sina fulla tankar till Jenna Senecal, som koncentrerar näringsämnena 30 gånger. Själva pelleteringen görs av en annan extern part – men tanken är sköta även den processen inom Sanitation360 i framtiden.
– Det långsiktiga målet är att varenda hushåll ska återvinna näringsämnen. I dag kissar varje person bort näring som räcker för vetet till en hel limpa bröd. Så vi slösar bort en limpa per person per dag, säger Jenna Senecal.